Hlavní obsah

V Maroku a Španělsku zatýkali náboráře Islámského státu

Rabat

Nejméně 14 lidí zatkly v úterý během společného zátahu úřady v Maroku a Španělsku. Zatčení jsou podezřelí z toho, že do řad extremistického Islámského státu v Iráku a Sýrii lákali nové bojovníky. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Policie v Maroku

Článek

Třináct zatčení proběhlo v pěti marockých městech včetně Fezu a Casablanky. Jednoho podezřelého zatkli ve střední části Španělska. Teroristická síť, jak ji úřady v tiskovém prohlášení označují, měla ústředí na předměstí španělského hlavního města Madridu.

Podle marockého ministerstva vnitra gang nejenže rekrutoval bojovníky pro Islámský stát, ale plánoval i operace na marockém území.

Marocká a španělská policie společně už několikrát zasáhly proti podezřelým radikálům, především u španělských enkláv Melilla a Ceuta na severu Maroka.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Španělé od začátku letošního roku zatkli už pět desítek podezřelých džihádistů. Madrid odhaduje, že k Islámskému státu na Blízkém východě se připojilo více než 120 španělských občanů, z nichž 25 bylo zabito. Šest desítek jich zůstává v zahraničí, zatímco 25 se jich vrátilo. Z nich 15 je ve vězení a deset na svobodě. V případě 15 dalších úřady netuší, kde se nacházejí.

Reklama

Související články

Maroko po náletu na Jemen postrádá F-16

Maroko pohřešuje od nedělního večera jeden z šesti stíhacích bombardérů F-16, které vyslalo do akcí arabské koalice proti šíitským povstalcům v Jemenu. Zatím...

Výběr článků

Načítám