Hlavní obsah

V Kongu objevili dalších 17 hromadných hrobů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

Vyšetřovatelé OSN v konžské provincii Kasai objevili dalších 17 hromadných hrobů. V regionu se tak od loňského srpna našlo 40 takových míst. Celkem je v nich přes 400 obětí. S odvoláním na středeční oznámení OSN o tom informovala agentura Reuters. Boje mezi konžskou armádou a protivládní milicí Kamwina Nsapu si od loňského července vyžádaly nejméně 400 obětí.

Foto: Reuters

Lebky obětí střetů mezi vládními silami a milicí Kamuina Nsapu v provincii Kasai.

Článek

Hroby podle OSN vykopala konžská armáda po březnových bojích s milicí Kamwina Nsapu. „Nejméně 74 lidí, včetně 30 dětí bylo zabito vojáky,” uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raad Husajn, bez toho, aniž by sdělil, odkud informaci vzal.

Konžskou vládu varoval, pokud případ důkladně nevyšetří, předá ho k přezkoumání Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICM). „Pokud nezačne efektivní vyšetřování, nebudu váhat a požádám o prošetření mezinárodní orgány včetně ICM,” řekl.

Mluvčí konžské vlády Lambert Mende uvedl, že by OSN měla předat důkazy ministerstvu spravedlnosti: „Pak začneme vyšetřovat,“ prohlásil.

Konžská vláda v minulosti odmítla, že proti členům milice použila nepřiměřené násilí. Tvrdila, že hroby vykopali příslušníci Kamwina Nsapu.

Napětí v Kongu 

Srážky propukly loni v létě. Když šéf milice v srpnu přišel o život během bojů s bezpečnostními složkami, násilí se vystupňovalo. OSN odhaduje, že zatím přišlo o život zhruba 400 lidí, včetně žen a dětí. Oběma stranám se klade za vinu porušování lidských práv. Vláda minulý týden oznámila, že vrátila tělo velitele Nsapua do vesnice, kde žil, což byl jeden z požadavků vzbouřenců. Není ale jasné, zda to povede k uklidnění situace.

Boje v regionu podle bezpečnostních analytiků způsobují také spory o území, nerostné bohatství a konflikty mezi různými etnickými skupinami. Situace se zhoršila, když se konžský prezident Joseph Kabila odmítl vzdát funkce, ačkoli mu loni v prosinci vypršel mandát. Souhlasil s tím, že se letos uskuteční volby hlavy státu.

Situaci komplikuje napětí v Katanze, která už kdysi byla samostatná. Podle Zaída tam bylo v březnu zastřeleno 40 lidí a mnoho dívek a žen znásilněno.

Minulý měsíc byli v Kongu uneseni dva pracovníci OSN. Jejich těla se později našla v mělkých hrobech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám