Hlavní obsah

Po vraždě 42 policistů našli v Kongu těla vyšetřovatelů OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

Vesničané v Demokratické republice Kongo objevili ostatky dvou vyšetřovatelů OSN, Američana Michaela Sharpa a Švédky Zaidy Catalanové, i jejich tlumočníka. Oba zmizeli tento měsíc v neklidné oblasti v provincii Kasai Central, kde v pátek povstalci z hnutí Kamwina Nsapu zabili 42 policistů, uvedl list The Guardian.

Foto: Reuters

Lebky obětí střetů mezi vládními silami a milicí Kamuina Nsapu v provincii Kasai.

Článek

Vesničané našli těla dvou bělochů a Konžana nedaleko vesnice Ngombe, kde zmizeli, uvedla konžská vláda. „Nyní je to jisté. Jsou to dva vyšetřovatelé. Identifikovali jsme i třetí tělo v hrobě jako jejich konžského tlumočníka,“ řekl ministr pro komunikace Lambert Mende. Identitu potvrdily zubní vzorce a DNA.

Foto: Robert Carrubba, Reuters

Demonstrace opoziční konžské Jednoty pro demokracii a sociální pokrok (UDPS)

Provincie Kasai Central je domovinou vzbouřenců z hnutí Kamuina Nsapu, kteří se už rozšířili do pěti provincií a představují vážnou hrozbu pro křehkou stabilitu země. Povstání propuklo loni v srpnu, když bezpečnostní síly zabily vůdce milice. Od té doby si povstání Kamuina Nsapu vyžádalo na 400 obětí a 200 000 lidí uteklo ze svých domovů. Naposled o víkendu milice při útoku mezi městy Tshikapa a Kananga zabila v pátek 42 policistů, jimž uřezala hlavy. Šest dalších pustili, protože hovořili čilubsky.

Foto: Robert Carrubba, Reuters

Zraněný příznivce konžské opozice

I když původně mělo násilí etnický ráz a propuklo kvůli tomu, kdo bude mít jakou moc v provincii, nyní už ohrožuje stabilitu celé země, varovala organizace na ochranu lidských práv HRW. Povstalci podporují opozici z Unie pro demokracii a sociální pokrok (UDSP), zatímco bezpečnostní síly jsou považovány za loajální vůči prezidentovi Josephu Kabilovi, který se loni v prosinci rozhodl zůstat ve funkci, i když mu vypršel mandát, což vedlo k velkým protestům. Napětí přetrvává, i když Kabila slíbil, že se nezúčastní voleb odložených na konec tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám