Hlavní obsah

V Kongu hrozí válka, desetitisíce lidí utíkají před násilím

Novinky, BBC, rei, The Times
GOMA

Ve střední Africe hrozí další válka. Na konžské město Goma tento týden zaútočili rebelové podporovaní rwandskou vládou. Z města masivně prchají civilisté i vojáci. Mírové síly v zemi se připravují na konflikt, kterému se OSN snaží zabránit. Ke zmírnění napětí vyzvala obě vlády Rada bezpečnosti i šéf OSN Pan Ki-mun. K volání po příměří se načas připojil i vůdce Tutsiů, kteří Gomu ohrožují.

Článek

Západní humanitární pracovníci popisují panickou atmosféru, v níž oblast opouštějí vojenské kolony a davy civilistů. Blátivé cesty byly plné uprchlíků, kteří se po ohrožení svých táborů stáhli do Gomy, kde zjistili, že vojáci vyklidili také město. Město opouštějí i humanitární organizace.

Jedinou ochranou před silami loajálními tutsijskému generálovi Laurentu Nkundovi se stali vojáci mírové mise OSN, většinou Indové. Nkunda nakonec ve středu vyhlásil příměří, aby zmírnil paniku mezi civilním obyvatelstvem, než se nad Gomou pokusí převzít kontrolu.

Nkundovy jednotky byly v minulosti obviňovány z rekrutování dětí a ze zvěrstev na civilistech, včetně znásilňování a mrzačení.

:. V Kongu působí největší mírová mise OSN na světě.foto: ČTK/AP

Velitelé sil OSN varovali, že rebely zastaví a Radu bezpečnosti požádali o posílení 17tisícového sboru, už teď největší mise na světě. Francie vyzvala své evropské partnery, aby společně sestavili kontingent o 1 500 vojácích. Přiznala ale, že s tím velmi váhají.

Současné boje jsou v regionu nejdramatičtější od příměří, které v roce 2003 zprostředkovala OSN. Hrozí, že zatáhnou do války nejen Kongo a Rwandu, ale i Ugandu. Během šestiletého konfliktu, největšího od konce druhé světové války, zemřelo v Kongu na 5,4 miliónu lidí. Situaci na východě země komplikuje lákadlo lukrativních přírodních zdrojů a etnické napětí táhnoucí se od rwandské genocidy, při níž v roce 1994 milice Hutů zabily 800 tisíc lidí, převážně Tutsiů.

Generál Nkunda je charismatický evangelík, který se v Demokratické republice Kongo staví do role ochránce tutsijské menšiny. Tvrdí, že bojuje, aby zabránil příští genocidě ze strany Hutů, kteří se před odplatou skrývají ve východokonžských porostech. Nkunda má v oblasti velký vliv a kontroluje stále víc obchodu s minerály. Má k tomu podporu rwandské vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám