Hlavní obsah

V Jižní Koreji vyzvedávají potopený trajekt Sewol, vyzkoušeli funkčnost trámů a zvedáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejské úřady se po dvou a půl letech příprav s pomocí čínských specialistů snaží vyzvednout ze dna vrak trajektu Sewol. Technicky nevyhovující a přetížená loď se u břehu poloostrova potopila téměř před třemi lety. Zahynulo 304 lidí, většinou studenti na školním výletě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji vyzvedávají potopený trajekt SewolVideo: Reuters

 
Článek

Čínští záchranáři zasunuli pod trup vraku 33 trámů a ve středu si s pomocí 66 hydraulických zvedáků vyzkoušeli nadzvednutí lodi o metr, přičemž potápěči pod vodou sledovali, jestli se akce daří. Zatím není jasné, jestli se pokusí dostat loď nad hladinu.

„Plavidlo je mírně nakloněné a my ho potřebujeme narovnat,“ citovala agentura Reuters vládního zástupce, který má záchrannou operaci na starost. Pokud se loď podaří napřímit a počasí to dovolí, pak by pokusu o vyzvednutí nic nebránilo.

Foto: Profimedia.cz

Potápějící se trajekt Sewol na archivní fotografii

Foto: Reuters

Záchranáři s konstrukcí připravenou na vyzvednutí trajektu Sewol ze dna moře

Trajekt se při své rutinní plavbě k ostrovu Čedžu 16. dubna 2014 naklonil na bok, nabral vodu, zcela se převrátil a rychle zmizel pod hladinou. Vrak dlouhý 145 metrů leží v hloubce 44 metrů jihozápadně od ostrova Čindo.

Rodiny zesnulých, mezi nimiž bylo 250 náctiletých, kteří většinou uposlechli výzvy posádky, aby zůstali ve svých kajutách, zatímco posádka v čele s kapitánem trajekt opouštěla, si od vyzvednutí vraku slibují řádnější vyšetření nehody. Úřady rovněž doufají, že se podaří najít devět těl, která dosud nebyla objevena.

Úřady tento týden uvedly, že záchranné práce budou stát okolo 85 miliard wonů (1,9 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám