Hlavní obsah

V Japonsku obvinili tři lidi kvůli fukušimské tragédii

Tokio

Tři lidé z bývalé energetické společnosti Tepco byli obviněni z nedbalosti kvůli katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima po zemětřesení 11. března 2011. Půjde o první tři lidi, kteří budou kvůli katastrofě souzeni.

Foto: Issei Kato, Reuters

Dělníci v ochranných oděvech pracují ve zničené elektrárně Fukušima 1.

Článek

Mezi stíhanými je i ředitel už zaniklé společnosti Tepco (Tokio Electric Power Company) Cunehisa Kacumata. Stejně jako dva další vedoucí představitelé firmy byl obviněn z profesní nedbalosti. Nikdo z nich ale neskončil ve vazbě.

Stíhání je podle BBC překvapivé, protože prokuratura je už dvakrát odmítla na základě nedostatečných důkazů.

O stíhání rozhodl občanský výbor. Podle něj elektrárnu nezabezpečili dostatečně proti vlně tsunami.

Podle japonské televize NHK trojice vinu nepřizná s tím, že nemohla předpokládat tak velkou vlnu tsunami. Po zemětřesení bylo vydáno varování před tsunami, ale jen desetimetrovou. Na takto velké vlny bylo pobřeží chráněno vlnolamy.

Foto: Kyodo, Reuters

Záběr na poškozenou jadernou elektrárnu ve Fukušimě.

Jenomže některé vlny nakonec měly 24 a největší dokonce 38,9 metru. Voda pronikla až do vzdálenosti 15 km od pobřeží. Dorazila deset minut po otřesu.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Elektrárna byla zabezpečena proti zemětřesení o maximální síle sedmi stupňů, ale to z 11. března mělo sílu devíti stupňů. Zemětřesení a následná vlna si vyžádaly na 16 000 mrtvých a 2600 pohřešovaných. Vlnou tsunami byla zasažena i elektrárna Fukušima 1, kde bylo vyřazeno chlazení. Reaktory se kvůli tomu začaly přehřívat a částečně se roztavily. Přitom unikl radioaktivní materiál. Zásah v elektrárně trval dlouhé měsíce a opakovaně z ní unikla radioaktivní voda.

Reklama

Výběr článků

Načítám