Hlavní obsah

V Japonsku oběsili čtyřnásobného kanibalského vraha dětí

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Pětačtyřicetiletý Cutomu Mijazaki byl mezi třemi odsouzenci, kteří byli v úterý v Japonsku popraveni. Muž byl odsouzen za vraždy čtyř holčiček, které spáchal v osmdesátých letech. Jejich krev vypil a části těl pozřel. Oběsili ho i přesto, že byl uznán za duševně nemocného. I další dva popravení byli vrazi.

Článek

K trestu smrti byl Mijazaki odsouzen soudem první instance, rozsudek později potvrdil odvolací i nejvyšší soud navzdory tvrzení obhájců, že jejich klient je psychicky narušený a Mijazaki za své činy není plně zodpovědný. Duševní nemoc přitom potvrdili i soudní psychiatři, podle nichž trpěl schizofrenií.

Klinický psycholog Hirokazu Hasegawa, který jej vyšetřoval v roce 2006, uvedl i motiv činu. Mijazaki byl prý přesvědčen, že takto oživí svého dědečka, který zemřel tři měsíce před první vraždou z roku 1988.

"Brutální vraždy čtyř dívek, které měly uspokojit jeho sexuální touhy, nenechávají prostor pro shovívavost,“ řekl soudce Tokijasu Fudžita, když lednu 2006 vynášel nejvyšší trest. Zdůraznil, že "zločin byl chladnokrevný a krutý".

Šokující přiznání

Mijazaki byl odhalen náhodou. V červenci 1989 byl zadržen, když se pokoušel venku vyfotografovat nahou holčičku. Pak se přiznal, že zavraždil v Tokiu a na jeho předměstí čtyři dívenky ve věku od čtyř do sedmi let. Mijazaki těla obětí nejen znetvořil, ale vypil i jejich krev a nejméně ve dvou případech část ostatků také snědl.

Vedle zohavených těl obětí také spal, což všechno měl ukojit jeho sexuální choutky. Ostatky jedné z obětí dokonce poslal rodině a médiím napsal několik dopisů, v nichž se pod ženským jménem přiznal k vraždám dívek.

Policie při prohlídce domu obžalovaného na severním předměstí Tokia našla šest tisíc videokazet s velmi brutálním sadistickým tvrdým pornem, hororovými záběry a také podobně orientované animované filmy a komiksy.

Mijazakiho případ vyvolal v Japonsku diskuse o špatném vlivu některých televizních seriálů a kreslených filmů, v nichž se ukazuje velké násilí. Panují obavy, že mnoho mladých lidí se častým sledováním posobných filmů stane necitlivými k utrpení.

Vrah neprojevil lítost

Mijazaki během procesu nikdy neprojevil lítost na svými činy. Při procesu prohlašoval, že se chce stát slavným a soud přirovnal ke gala představení.

Mijazakiho otec během procesu spáchal sebevraždu, v roce 1994 se utopil v řece. Když se to stalo, Mijazaki to komentoval slovy, že "se cítí osvěžen".

Mijazaki inspiroval i dalšího krutého zločince. Ten byl zadržen v roce 2004 poté, co utopil ve své koupelně sedmiletou holčičku a fotografii dokumentující zločin poslal matce oběti na mobilní telefon. Svůj čin zdůvodnil tím, že se chtěl stát "druhým Cutomem Mijazakim".

Japonsko je vedle USA jedinou vyspělou zemí, kde se vykonává trest smrti. Exekuce byly obnoveny před dvěma lety po patnáctiměsíčním moratoriu, jež ministr spravedlnosti zdůvodnil tím, že trest smrti je v rozporu s buddhismem. Od 25. prosince 2006 bylo v zemi vycházejícího slunce popraveno už 23 osob a dalších sto jich čeká v celách smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám