Hlavní obsah

V Japonsku kvůli ptačí chřipce utratí dalších 410 000 kuřat

Tokio

Japonsko v pondělí oznámilo, že se potýká s novými výskyty ptačí chřipky. Úřady už proto rozhodly utratit celkem 420 000 kusů kuřat, přičemž má asistovat armáda. Deset tisíc kusů bylo vybito o víkendu. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Japonsku kvůli ptačí chřipce utratí dalších 410 000 kuřatVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve byl výskyt viru H5N1 oznámen na statku prefektuře Mijazaki na jihu země s tím, že nákaze podlehlo 36 kusů drůbeže. Následná zkoumání zjistila, že jsou nakažena i další kuřata, a bylo proto preventivně vybito 10 000 kusů.

Další výskyt ptačí chřipky byl jinde potvrzen v neděli. Z tohoto chovu musí být utraceno 410 000 kuřat.

Oblast Mijazaki se přitom teprve vzpamatovává z loňských ztrát po výskytu slintavky a kulhavky u skotu. S tou se v současnosti potýká i Jižní Korea, stejně jako nedávno s novým výskytem ptačí chřipky. [celá zpráva]

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

V Japonsku zaznamenali ptačí chřipku naposledy loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám