Hlavní obsah

V Indonésii podlehlo ptačí chřipce už 44 lidí, lékaři selhali

JAKARTA

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek potvrdila nákazu virem ptačí chřipky u dvou mladých lidí, jejichž smrt oznámila Indonésie v úterý. Šestnáctiletý chlapec a sedmnáctiletá dívka se stali 43. a 44. obětí nemoci v zemi, kde se ptačí chřipkou nakazilo 56 osob. Chlapec zemřel, protože u něj lékaři nepoznali včas nákazu virem H5N1.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tamiflu se musí podat do čtyř dnů od nákazy

Článek

Šestnáctiletý Megi Saputra z provincie Západní Jáva přišel do styku s nakaženými kuřaty, u kterých testy prokázaly přítomnost viru H5. U mladíka bylo původně diagnostikováno onemocnění tyfového charakteru a byl z nemocnice poslán domů. Když byl v sobotu hospitalizován, bylo už na účinnou léčbu ptačí chřipky pozdě, antivirotikum Tamiflu se musí podat do čtyř dnů.

Také sedmnáctiletá dívka z provincie Jakarta, která zemřela v úterý ráno, zřejmě přišla do styku s nemocnou drůbeží. Ve svém domě chovala holuby a na jejím dvorku se proháněla hejna drůbeže. Musí se otestovat, zda ptáci byli skutečně nakaženi virem H5.

WHO kritizuje Indonésii, že se jí nedaří zvládnout epidemii ptačí chřipky, protože nepřistoupila k masovému vybíjení drůbeže. Vláda se brání, že nemoc je v zemi endemická a muselo by se vybít takové množství drůbeže, že by kabinet neměl na kompenzace farmářům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám