Hlavní obsah

V Indii uznali vinnými šest hinduistů za znásilnění a vraždu osmileté muslimky

– Dillí

Šest hinduistů bylo v pondělí uznáno vinnými, že v lednu 2018 znásilnili a zavraždili osmiletou dívku, jejíž tělo bylo nalezeno u města Kathua v indické části Kašmíru. Všichni vinu popírají a plánují se odvolat, i když soud ještě nerozhodl o výši trestu.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola lidí přicházejících k soudu v Paňdžábu

Článek

V případu bylo obviněno celkem osm lidí včetně čtyř policistů a jednoho nezletilého. Jen jeden z nich byl zproštěn obvinění pro nedostatek důkazů. Tři byli uznáni vinnými ze znásilnění a vraždy, další tři z úplatkářství a maření vyšetřování. Nezletilý je souzen ve vyčleněném procesu.

Matka zabité dívky dala najevo radost, že nakonec zvítězil duch spravedlnosti, ale přála by si, aby dva hlavní osnovatelé dostali trest smrti, protože jí láme srdce, když vidí jiné dívky ve stejném věku. Za znásilnění dítěte, které je mladší dvanácti let, je v Indii možné dostat trest smrti.

Dívka zmizela na začátku roku 2018 a její mrtvé tělo bylo objeveno o tři týdny později.

Policisté oběť znásilňovali a zabili v chrámu

Podle vyšetřovatelů dívku pachatelé zdrogovali a odvlekli do hinduistického chrámu. Tam ji znásilňovali a mučili a nakonec zavraždili. Jedním z motivů byla snaha, aby muslimský kočovný kmen Gudždžárů, s nímž vedli hinduisté spory o půdu, opustil oblast, obývanou převážně hinduisty.

Zločin naplánoval šedesátiletý bývalý policista Sandžhi Rám a spáchal ho s pomocí dalších čtyř policistů.

Případ podle stanice BBC vyvolal celoindickou pozornost až loni v dubnu, kdy radikální hinduisté protestovali proti zatčení podezřelých. Na mítinku na jejich podporu vystoupili i dva politici z vládnoucí stany BJP, což vyvolalo značné pobouření

Podle AFP je čin ukázkou toho, jak se v Indii od roku 2014, kdy usedli do federální vlády hinduističtí nacionalisté pod vedením premiéra Nárendry Módího, zhoršují vztahy mezi náboženskými komunitami. Soud se kvůli vyhrocené atmosféře mezi místními obyvateli konal v sousedním státu Paňdžáb, právnička rodiny oběti čelila výhrůžkám znásilněním a smrtí za to, že případ přijala, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám