Hlavní obsah

V Indii schválili vakcínu bez dat o účinnosti

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Schválení dvou vakcín proti koronaviru v Indii vyvolalo pobouřené reakce odborníků. Kromě oxfordské vakcíny od firmy AstraZeneca, která se bude v zemi vyrábět, byla schválena také vakcína Covaxin od společnosti Bharat Biotech. Ohradila se proti němu nezávislá celoindická organizace AIDAN. Rozhodnutí označila za šokující, protože u Covaxinu chybí data o účinnosti.

Foto: Profimedia.cz

Klinické zkoušky Covaxinu se provádějí i v Lidové nemocnici ¨při Bhópálské lidové univerzitě.

Článek

Obě vakcíny schválil ředitel indického lékového úřadu VG Somani, přičemž sdělil, že Covaxin je „bezpečný a vyvolal silnou imunitní reakci“. Dodal, že obě očkovací látky byly schváleny pro omezené užití „ve fázi klinických zkoušek v zájmu veřejnosti jako preventivní opatření, aby bylo více možností pro očkování zvláště v případě nákaz zmutovanými kmeny“.

„Vakcíny jsou stoprocentně bezpečné,“ dodal ještě s tím, že mají vedlejší účinky, jako jsou zvýšená teplota, bolest a alergie, což je běžné u každé očkovací látky.“

AIDAN, který se zaměřuje na zlepšení dostupnosti účinných léků v zemi, ale namítl, že z „hlediska vědecké logiky je zmatené schválit vakcínu, která neprošla všemi testy“. Zdůraznila, že z ničeho neplyne, zda bude účinná i proti mutacím viru.

V Indii se dál šíří záhadná nemoc

Svět

Významná indická expertka Gagandíp Kangová řekla listu Times of India, že „nikdy nic podobného dříve neviděla“ Zdůraznila, že „nebyla představena nebo zveřejněna žádná data o účinnosti.“ Zatím nebyla zveřejněna ani recenzenty schválená data o výsledcích prvé a druhé fáze klinických zkoušek a třetí teprve probíhají. Bharat Biotech sice uvedl, že první a druhá fáze klinických testů ukázaly dobré výsledky, ale oponenti se k nim zatím nevyjádřili.

AIDAN varoval, že „absence dat o účinnosti vyvolává více otázek než odpovědí a neposílí víru v naše orgány činící vědecká rozhodnutí“.

Politické pozadí

Indický ministr zdravotnictví Harš Vardán se pustil do opozičních vůdců, že selhali, protože netleskali mimořádné zdatnosti země, když získala lokálně vyvinutou očkovací látku. Členové opoziční kongresové strany místy toho dávali najevo údiv nad schvalovacím procesem, i když Šaši Thárúr řekl v reakci, že budeme hrdí, když se ukáže, že vakcína je účinná“.

Nacionalistický premiér Nárendra Módí schválení Covaxinu přivítal, a dodal, že je zářným příkladem jeho ambiciózní politiky indické soběstačnosti zvané Atmnirbhar.

V Indii začalo očkování proti koronaviru 16. ledna. Podávány jsou obě vakcíny, jak Covaxin, tak ta od AstraZeneky. Do července chce indická vláda nechat naočkovat na 300 milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám