Hlavní obsah

V Indii pokračují bouře kvůli novému imigračnímu zákonu. Opomíjí muslimy

– Dillí

Pátým dnem pokračují protesty kvůli novému imigračnímu zákonu, který umožňuje udělit občanství jen nemuslimským občanům ze tří muslimských zemí. Nejmohutnější demonstrace jsou v Dillí, Bombaji, Hajdabarádu a v Kalkatě, kde jsou v ulicích desítky tisíc lidí. Premiér Nárendra Módí vyzval ke klidu, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Indii zapalovali autobusyVideo: Reuters

 
Článek

V neděli si protesty vyžádaly jen v Dillí 50 zraněných. V indickém státě Asám, kde od čtvrtka při protestech zemřelo šest lidí, se obávají přílivu nemuslimských uprchlíků z Bangladéše. Nový zákon umožňuje udělit občanství pouze nemuslimským občanů Bangladéše, Pákistánu a Afghánistánu.

V Dillí byly nejsilnější protesty na prestižní islámské univerzitě Džamíja Millija Islamíja. Pochod muslimských studentů, kteří považují zákon za diskriminační, skončil násilnými střety s policí, protestující zapálili tři autobusy a několik motocyklů a silnice zablokovali kameny.

Policisté poté vstoupili bez povolení na univerzitu a napadali studenty i zaměstnance univerzity. Studenty bili třeba v koupelnách kampusu nebo v knihovně. Policie zadržela 35 lidí, 30 policistů bylo zraněno.

Indie bude dávat občanství nelegálním migrantům z okolních zemí. Kromě muslimů

Svět

Kvůli zásahům se se několik právníků obrátilo na Nejvyšší soud. Ministr spravedlnosti ale uvedl, že soud nezasáhne, dokud se protesty neuklidní. „Právě teď soud nemůže dělat nic. Skončete nepokoje.“ řekl ministr Šarád Bobde. Policie uvedla, že její příslušníci jednali zdrženlivě a reagovali, až když byli napadeni.

Zákon kritizují jako diskriminační i Spojené národy, protože rozlišuje lidi na základě víry. Vláda jeho znění hájí s tím, že muslimům občanství neudílí, protože ve třech zmíněných zemích představují většinu.

Zákon kritizují jako diskriminační i Spojené národy, protože rozlišuje lidi na základě víry. Vláda jeho znění hájí s tím, že muslimům občanství neudílí, protože ve třech zmíněných zemích představují většinu.

Situaci se snažil na Twitteru uklidnit premiér, když napsal. „Žádný Ind nemá důvod se kvůli tomu bát. Tento zákon se týká jen těch, kteří čelili roky venku perzekucím a nemají žádné místo kam jít kromě Indie. Nastal čas udržet mír, jednotu a bratrství.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám