Hlavní obsah

Indie bude dávat občanství nelegálním migrantům z okolních zemí. Kromě muslimů

– Nové Dillí

Indická vláda ve středu schválila kontroverzní návrh zákona, na jehož základě může země udělit občanství nelegálním imigrantům ze tří okolních zemí. Nesmí se ale jednat o muslimy, uvedla televize Al-Džazíra. Kritici považují rozhodnutí vlády za diskriminační. Návrh zákona ještě musí podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér Nárendra Módí označil návrh zákona za "historický okamžik v dějinách země"

Článek

„Muslimové jsou už teď perzekvováni, nyní se situace ještě zhorší,“ řekl BBC jeden z protestujících, který nebyl jmenován.

Jeho slova ale odmítá indický ministr vnitra Amit Šáh. „Muslimové, kteří mají indické občanství, se nemají čeho bát. Nepřijdou o něj,“ řekl. Cílem zákona podle něj není občanství odebírat, ale udělovat.

Aby mohli migranti o občanství požádat, musí pocházet z Pákistánu, Bangladéše nebo Afghánistánu. Indický premiér Nárendra Módí označil návrh zákona za „historický okamžik v dějinách země“.

Foto: Anuwar Hazarika, Reuters

Indové protestují proti kontroverznímu návrhu zákona, který schválila vláda

Kritici tvrdí, že legislativa tímto krokem podkopává sekulární ústavu země. Opoziční poslanci po schválení návrhu zákona řekli, že rozhodnutí napadnou u soudu.

„Tento návrh zákona je útokem na indickou ústavu a demokracii. Morálka tady naprosto selhala,“ uvedl Anánd Šarma z hlavní opoziční strany Indický národní kongres.

Horší než Hitlerovy zákony

Jeho kolega Asaddudin Owaisi, sám vyznavač islámu, zvolil ještě ostřejší rétoriku. „Návrh zákona je ještě horší než Hitlerovy norimberské zákony (na jejichž základě byla prováděna nacistická rasová diskriminace a genocida),“ řekl.

Muslim přijde o korejské občanství, protože si vzal ve své rodné zemi druhou ženu

Svět

Ve středu prošel návrh zákona nejprve Sněmovnou lidu a ve středu ho schválila Sněmovna států (obdoba českého Senátu), 125 zákonodárců hlasovalo pro, 105 proti. Podpis prezidenta Ráma Nátha Kóvinda by měl být pouze formalitou.

Vláda se prosazením zákona snaží poskytnout indickou národnost především hinduistům, buddhistům, sikhům, džinistům, křesťanům i Pársům vyznávajícím zoroastrismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám