Hlavní obsah

V Hongkongu po šesti dnech otevřely školy. Někteří studenti zůstávají v obklíčené univerzitě

Hongkong

V Hongkongu byly ve středu po šesti dnech opět otevřeny školy. Mnozí studenti ale čelili výpadkům v dopravě. V univerzitním areálu hongkongské polytechnické univerzity se mezitím drží poslední skupiny prodemokratických demonstrantů, kteří místo z obav ze zatčení odmítají opustit. Informovala o tom agentura AP. Bývalou britskou kolonií Hongkong zmítají již pátý měsíc protivládní protesty, které v posledních dnech vyvrcholily prudkými střety na polytechnické univerzitě.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Zranění u hongkongské polytechniky

Článek

Opět otevřeny byly nyní podle AP základní a střední školy. Protesty ale na některých místech zastavily dopravu na silnicích či vlaky. Střety však byly o poznání menší než v předchozích dnech, doplnila agentura.

Některé stanice vlaků zůstaly ve středu uzavřeny, zavřen zůstal také důležitý most, u kterého protestující dříve zapálili automaty na mýtné. Malá skupina demonstrantů mezitím stále z obav ze zatčení odmítá opustit hongkongskou polytechnickou univerzitu.

Na obléhané univerzitě v Hongkongu zůstává stovka studentů, je jim zima a hladoví

Svět

Demonstrace v Hongkongu jsou namířeny proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám