Hlavní obsah

V domě středoafrického prezidenta našli při rabování dvě lidské kostry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod podlahou v garáži domu někdejšího prezidenta Středoafrické republiky Françoise Bozizého v hlavním městě Bangui se při rabování nalezly dvě lidské kostry. Ostatky ležely ve výklenku v zadní místnosti asi dva metry hluboko. Informoval o tom ve středu web deníku Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ali Garba ukazuje otvory po dlaždicích, pod nimiž se našly kostry.

Článek

„Zřejmě hledali diamanty nebo zlato,“ řekl o rabujících Ali Garba, jeden z rebelů patřícím k hnutí Séléka, které minulý měsíc zbavilo Bozizého moci. Prezident poté uprchl do Kamerunu.

„Zvedli dvě dlaždice v garáži a objevili dvě kostry,“ pokračoval. „Viděl jsem je. Byly to jenom kosti bez masa. Ti lidé jsou mrtví už dlouho, nejméně několik měsíců, možná déle,“ dodal.

Jak uvedl, povstalci se zmocnili středoafrické metropole Bangui už 24. března, a dům, v němž žila prezidentova manželka Monique, byl vydrancován už několikrát. Kromě dvou koster se v domě našlo také tělo člena Bozizého ochranky, muž zřejmě zahynul během půtek s rebely. Jak Garba dodal, všechna tři těla si převzal Červený kříž.

Foto: Profimedia.cz

François Bozizé

Rituální zabití

Zatím zůstává tajemstvím, kdo byli lidé, jejichž ostatky se v garáži našly. Zdroj z vlády, který se nepřál být jmenován, podle serveru uvedl, že na odhalení jejich totožnosti mají zájem. Je možné, že šlo o osoby nepohodlné Bozizého režimu, které byly proto usmrceny a uschovány.

Někteří z řad rebelů spekulují dokonce o tom, že přítomnost dvou koster v prezidentově domě mohla mít rituální důvod. Rituální zabíjení není ve Středoafrické republice neobvyklé, lidé věří, že jim může přinést sílu a moc, stejně jako štěstí a majetek. Lidské kosti bývají někdy používány v čarodějnictví.

Prezident François Bozizé ve Středoafrické republice vládl deset let, nyní se očekává, že vyhledá azyl v Beninu.

Reklama

Výběr článků

Načítám