Hlavní obsah

V čínském Si-anu kolabuje zdravotní péče. Muže s infarktem bez testu nechali zemřít

Si-an

Třináctimilionové čínské město Si-an, které je kvůli koronaviru v lockdownu, netrápí jen nedostatek základních potravin. Kolabuje tam i zdravotní péče, uvedl list The Guardian s odvoláním na místní média. Nemocnice před přijetím vyžadují po lidech negativní test. Už kvůli tomu zemřel jeden muž na infarkt a jedna žena potratila. Od pondělí je v Číně uzavřeno i město Ju-čou.

Foto: Tao Ming, ČTK/AP

Obyvatelku Si-anu testují na ulici na koronavirus.

Článek

Příspěvek na sociální síti, který byl později smazán, uváděl, že nemocnice odmítla bez negativního testu vpustit muže a jeho nemocného otce, protože byli z čtvrti, kde je vyšší riziko nákazy. Otci, který prodělal infarkt, sice nakonec byl umožněn vstup, ale zemřel hned při příjmu do nemocnice.

Těhotná žena kvůli prvotnímu odepření péče v noci na 1. ledna potratila. Když začala cítit bolesti, příbuzní zavolali záchranku. Ta nepřijela, tak se žena kolem osmé večer vydala do nemocnice. „Ochranka u vstupních dveří ji nepustila dovnitř, protože její test byl starší čtyř hodin,“ uvedli příbuzní. Do nemocnice ji doprovázel manžel, který natočil, jak „čekala venku, držela se židle, na kterou se snažila posadit, a po židli a kalhotách jí stékala krev“.

Ženu nakonec přijali, hned skončila na operačním sále, ale dítě zemřelo.

Případ potvrdil Svaz žen v provincii Šan-si, jejímž hlavním městem je Si-an. Mluvčí svazu uvedla, že o případu už informovala úřady: „Měly by se z incidentu poučit. I když je epidemická situace v Si-anu vážná, rozhodně by mělo existovat řešení.“

Chybí i potraviny

V Si-anu také panuje nedostatek potravin, které měly být dodávány do domu. „Dostala jsem jenom tři kusy zeleniny,“ uvedla jedna obyvatelka a dodala: „Ceny potravin jsou ve městě velmi vysoké a nikdo je nereguluje. Pro denní potřebu tu není možnost vzít si jídlo s sebou domů a za doručení se rovnou ještě před odesláním objednávky strhává 100 jüanů (350 korun).”

Původně mohli obyvatelé jednou za tři dny chodit na nákup, ale i to bylo minulý týden zrušeno.

Co máme jíst? zoufají si obyvatelé uzavřeného Si-anu

Svět

Úřady města oznámily, že na pomoc lidem v nouzi vydaly v přepočtu 22 milionů korun a dvě stě lidí umístily do evakuačních center.

Město se opouštět nesmí. Úřady zadržely několik lidí, kteří se pokusili obejít bariéry a dojít si nakoupit do vesnic v okolí. Byl mezi nimi muž, který ujel přes hory 100 kilometrů na bicyklu, a další, který přeplaval ledovou řeku.

Foto: Tao Ming, ČTK/AP

Obyvatelé uzavřené obytné čtvrti v Šan-si si kupují zeleninu na dočasném tržišti u vstupu do čtvrti.

Ve městě bylo od prosince detekováno 1700 případů nákazy, což je na Čínu, kde razí nulovou toleranci k nemoci, hodně. V úterý bylo v Si-anu odhaleno 35 nových případů komunitního přenosu a vedení města oznámilo, že po zavedení lockdownu se podařilo dostat ohnisko koronavirové epidemie pod kontrolu. Nových případů ubývá.

Ju-čou bylo izolováno v pondělí poté, co v něm byly odhaleny tři asymptomatické případy. Jsou v něm zavřeny všechny obchody s výjimkou těch, které prodávají základní potraviny a léky. Nejezdí veřejná doprava a lidé nesmějí ani používat auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám