Hlavní obsah

Co máme jíst? zoufají si obyvatelé uzavřeného Si-anu

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Si-an

Co máme jíst, ptají se zoufalí obyvatelé čínského města Si-an, kteří jsou od minulého týdne v přísné uzávěře. Zhruba 13 milionů lidí, kteří žijí v městě, jež proslulo nejen objevem terakotové armády, ale i zajímavou architekturou a obdivuhodnými hradbami, nesmí od minulého čtvrtka opouštět své domovy, píše agentura AFP.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do pondělí mohli vycházet jednou za tři dny, aby doplnili zásoby, od tohoto týdne jim však úřady nařídily zůstat doma. Výjimku mají ti, kteří jdou na testy na koronavirus. Od té chvíle se začaly na sociálních sítích objevovat prosby o pomoc se sehnáním potravin a dalších nezbytných věcí pro život.

„Jak máme žít? Co máme jíst? Před několika dny jsme mohli vyjít ven, abychom si nakoupili potraviny, ale to zrušili..., všechny on-line aplikace pro nákup jídla mají buď vyprodáno, nebo nemohou doručovat,” napsal na sociální síť Weibo jeden obyvatel města.

Čínský Si-an bojuje naráz s koronavirem i krvácivou horečkou

Koronavirus

Úřady Si-anu potvrdily, že město má kvůli nízkému počtu zaměstnanců a „logistickým a distribučním potížím“ problémy s dodávkami základních potřeb. Místní správa vyzvala společnosti, aby navýšily počet pracovníků v distribuci, a vydává více povolenek pro vjezd do města pro nákladní auta.

Omikron řádí, Anglie ale nepřitvrzuje. Kvůli číslům z nemocnic

Zahraniční

Si-an od 9. prosince registroval přes 960 případů koronaviru, z toho 151 za úterý. V porovnání se sílou pandemie například v Evropě nebo Spojených státech jde o nízké počty, které v Číně i přesto vyústily v přísné restrikce. Peking se od loňského roku snaží potlačit pandemii covidu-19 politikou „nulové tolerance“ – místnímu šíření viru se snaží zabránit hned v zárodku, často za pomoci drastických opatření. Epidemickou situaci úřady přísně monitorují i vzhledem k blížící se zimní olympiádě, která začíná v Pekingu v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám