Hlavní obsah

V Číně vyšetřují kvůli korupci plánovače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady zahájily vyšetřování vlivného představitele pro hospodářské plánování, jehož známý čínský novinář obvinil z korupce. Podle Pekingu je místopředseda Národní komise pro rozvoj a reformu Liou Tchie-nan podezřelý ze "závažného porušení disciplíny".

Foto: Reuters

Liou Tchie-nan čelí stíhání pro porušení disciplíny

Článek

Agentura Nová Čína neuvedla, z čeho je podezřelý, i tak je ale případ vnímán jako součást tažení nového vedení země proti korupčním praktikám, jež podle prezidenta Si Ťin-pchinga ohrožují samu existenci Komunistické strany Číny.

Čínská státní média uvedla, že vyšetřování je reakcí strany na obvinění, které proti Liouovi vznesl zástupce šéfredaktora respektovaného časopisu Cchaj-ťing Luo Čchang-pching. Luo ve svých komentářích na mikroblogu Weibo v prosinci napsal, že Liou Tchie-nan je zapleten do pochybných bankovních půjček a že se chlubí falešnými akademickými tituly.

Luo získal první zprávy o údajných Liouových proviněních od bývalé milenky zmíněného činitele, která nyní žije v Japonsku a které podle všeho Liou po skončení vztahu vyhrožoval smrtí. Novinář strávil rok ověřováním a potvrzováním podezření proti Liouovi a může se odvolat na více zdrojů informací.

Osmapadesátiletý Liou má jako místopředseda čínské plánovací komise, která udává směr druhé největší ekonomiky světa, značnou moc. Do letošního března Liou rovněž působil jako šéf Národní energetické správy, která řídí energetickou politiku země.

Od března, kdy se prezident Si Ťin-pching ujal moci, je Liou zatím posledním vysokým činitelem vyšetřovaným kvůli korupci. Nový čínský prezident označil boj proti korupci ve straně za svou nejvyšší prioritu.

Stíhání kvůli neupřesněnému porušení disciplíny je také vnímáno jako potvrzení moci internetu, uvedl čínský list Global Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám