Hlavní obsah

V Číně se objevil další nový kmen ptačí chřipky, odborníci varují před epidemií

Novinky, rei
Peking

Čínští odborníci varovali před novým kmenem ptačí chřipky. Kvůli viru H10N8 zemřela 73letá žena z města Nan-čchang a nákaza se potvrdila také u dalšího člověka z provincie Ťiang-si na jihovýchodě země.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Žena, která zemřela, se nakazila na drůbežím trhu. Zdroj nákazy ale nebyl potvrzen.

Experti v článku v lékařském magazínu Lancet varovali před možnou epidemií. Hrozba by se podle nich neměla podceňovat, protože nový kmen by se v budoucnu mohl začít přenášet z člověka na člověka.

„Byl identifikován případ druhé nákazy H10N8. Plynou z toho velké obavy, jelikož se ukázalo, že virus je v oběhu,“ komentoval Liu Ming-pin z hygienického úřadu města Nan-čchang.

Nejedná se ale o bezprostřední hrozbu, uvedl server BBC.

Zástupce Světové zdravotnické organizace John McCauley však vyzval k obezřetnosti. „Připomíná nám to, abychom případů chřipkové nákazy všímali. Dříve jsme si nemysleli, že by kmen H7N9 mohl být tak smrtící. Teď musíme vzít v úvahu také nákazu H10N8,“ prohlásil.

Čína se v posledních měsících potýká s narůstajícím počtem případů nákazy kmenem H7N9. Jen za letošek se nakazila stovka lidí, z nichž pětina zemřela. Ve východní Číně kvůli tomu zakázali prodej živé drůbeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám