Hlavní obsah

V Burkině Faso zapálili parlament, prezident vyhlásil výjimečný stav

Ouagadougou

Prezident Burkiny Faso Blaise Compaore vyhlásil ve čtvrtek výjimečný stav, poté co byl při protestech v hlavním městě Ouagadougou proti jeho 27 let dlouhé vládě zapálen parlament. BBC dále uvedla, že hlava státu rozpustila vládu. Podle DPA se k demonstrantům přidali vojáci.

Foto: Theo Renaut, ČTK/AP

Hořící auto před budovou parlamentu v Ouagadougou

Článek

Během dne rozlícený dav zapálil budovu parlamentu, ze které stoupal k nebi hustý dým, i další vládní budovy. Protesty zabránily poslancům, aby hlasovali o změně ústavy, která by umožnila Compaoremu účastnit se dalších prezidentských voleb v roce 2015.

Foto: Joe Penney, Reuters

Demonstranti v Burkině Faso míří k prezidentskému paláci

Demonstranti požadovali, aby okamžitě odstoupil.

Při demonstracích zahynul nejméně jeden člověk. Když se dav vrhl na budovu parlamentu, začali do něj policisté a vojáci střílet. Několik set vojáků z kasáren v Ouagadougou se ale přidalo k protestujícím. Podpořil je i bývalý ministr obrany generál Kouame Lougue.

Foto: Joe Penney, Reuters

Demonstranti v Burkině Faso zapalují parlament

Podle francouzského rozhlasu RFI byl prezidentův bratr Francois zatčen na letišti, když se pokoušel opustit zemi. Osud příbuzných prezidenta není znám.

Foto: Joe Penney, Reuters

Demonstrant v Burkině Faso hází kameny.

Není vyloučeno, že v zemi probíhá převrat. I Compaore se v roce 1987 dospěl k moci při puči. Od roku 1991 byl čtyřikrát zvolen hlavou státu, dvakrát na sedmileté období, dvakrát na pětiletí. Ústava z roku 2005 mu neumožňovala být zvolen popáté.

Reklama

Výběr článků

Načítám