Hlavní obsah

V Barmě pokračuje masivní zatýkání

RANGÚN

Již nejméně dvacet tisíc příslušníků pořádkových jednotek je podle odhadů v barmském městě Rangúnu. Barmská vláda do města povolala další tisícovky policistů a vojáků z ostatních částí země, ve městě se stále zatýká. Bezpečností jednotky mají obyvatele odradit od pokračování protivládních protestů. S vládními vůdci mezitím jednal vyslanec OSN Ibrahim Gambari.

Článek

Ve městě pokračuje také masové zatýkání demonstrantů. Státní média ohlásila znovunastolení pořádku "po opatrném, nejmenším možném použití síly".

Do Rangúnu se vrátil zvláštní vyslanec OSN Ibrahim Gambari, který se podle diplomatických zdrojů v novém hlavním městě Neipyijto setkal s barmskými generály, které se snažil odradit od dalšího krveprolití.

V Rangúnu se pak setkal s vůdkyní opozice a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je držena v domácím vězení. Nic bližšího se o těchto setkáních zatím neví a oficiálně nebyly ani potvrzeny, cestu zmocněnce OSN halí tajnosti. Předpokládá se však, že na schůzku se Su Ťij by nemohl pomýšlet bez osobního svolení vůdce junty, generála Thana Šweie.

K pokojnému vyřešení krize vyzvaly juntu už i Japonsko a Čína, největší dosavadní spojenci Barmy. Ale mezinárodní tlak měl v minulosti na vojenský režim minimální dopad.

"Nemyslím si, že by tomu mělo být nyní jinak. Vyřešíme si to sami," řekl agentuře AP jeden z Barmánců, který si v obavě z případného postihu přál zachovat anonymitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám