Hlavní obsah

V Barmě odsoudili první vojáky za masakry Rohingů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Sedm barmských vojáků bylo ve středu odsouzeno na deset let nucených prací za podíl na vraždě deseti rohinžských muslimů. Barmská armáda přitom dosud zcela odmítala, že by její vojáci byli do masakrů zapojeni.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Opuštěný dům po vyhnání Rohingů z vesnici v Arakanském státě

Článek

Vojenský soud shledal vinnými čtyři důstojníky a tři vojáky za vraždy ve vesnici Inn Din, uvedla armáda na své facebookové stránce. Právě tyto vraždy zkoumali dva místní novináři agentury Reuters, kteří se kvůli tomu dostali do vězní a stále tam zůstávají. Ve středu soud odmítl stáhnout jejich obvinění.

Loni uteklo před etnickými čistkami z Barmy do sousedního Bangladéše na 650 000 muslimských Rohingů. Barma jim upírá občanství a tvrdí, že jde o Bengálce, kteří se do země přistěhovali za britské koloniální nadvlády.

Čistky začaly na konci srpna po útoku několika desítek Rohingů na policejní stanice v Arakanském státě. Účastnily se jich milice i davy buddhistů. Armáda až do procesu tvrdila, že zabíjela jen militanty, kteří stáli za útoky, a ne civilisty.

Barma pod tlakem mezinárodního společenství nakonec souhlasila, že Rohingům umožní návrat. [celá zpráva] USA vyhánění Rohingů označily za etnickou čistku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám