Hlavní obsah

V Austrálii roste odpor k přísným karanténám, do ulic vyšly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Tvrdý a neustále prodlužovaný lockdown vyhnal v Austrálii v sobotu do ulic tisíce lidí. Protesty se konaly v Sydney, Melbourne i Brisbane. Při střetech s policisty byly zadrženy desítky demonstrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí demonstrovaly proti lockdownu SydneyVideo: AP

 
Článek

Austrálie aktuálně eviduje nejvyšší počty nově zachycených nákaz od konce loňského léta a více než polovina z 25 milionů obyvatel strávila tento týden pod karanténními uzávěrami. V oblasti Sydney trvá lockdown už čtyři týdny, přičemž obyvatelé mají povoleno opouštět domov jen z vážných důvodů, nakupovat smí jen jeden člen domácnosti jednou denně. Ve státě Victoria je lockdown zavedený 16. července o něco méně přísný.

Roste odpor části obyvatel Sydney, v sobotu se jich několik tisíc vydalo na pochod k místní radnici, většinou bez roušek a respirátorů. Volali po „svobodě” a „pravdě”, protože oficiálním tvrzením nevěří. Někteří účastníci protestu prolomili rozmístěné bariéry a na početné policisty házeli různé předměty, zejména plastové lahve, ale polili je i barvou. Nasazena byla i jízdní policie. Na Twitteru se objevila fotografie, na níž demonstrant před budovou radnice dává úder pěstí do hlavy koně jednoho z policistů. V Sydney byly zadrženy desítky lidí, napadeno bylo několik policistů.

Premiérka australského státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová chování lidí na manifestaci odsoudila. Demonstranti si podle ní počínali protiprávně a svým „sobeckým jednáním” ohrozili širokou veřejnost. „Takové aktivity nebudeme v době lockdownu tolerovat,” dodala v prohlášení.

Foto: Reuters

Protest v Sydney

Police požaduje stíhání všech účastníků

„Žijeme v demokracii a za normálních okolností jsem rozhodně někým, kdo podporuje právo lidí protestovat... ale v tuto chvíli nám raketově stoupají případy (nákazy),” komentoval situaci regionální ministr zdravotnictví Brad Hazzard. Ten také oznámil, že region zaznamenal další rekord, když tam za 24 hodin přibylo 163 potvrzených infekcí, přičemž v celé Austrálii jich bylo 176. „Opravdu potřebujeme, aby naše komunita... zůstávala doma, aby nás vyslechli a zůstali doma,” dodal Hazzard.

Austrálie sázela na lockdowny, ne na očkování. Teď na to doplácí

Svět

Podle deníku The Guardian zažili v sobotu podobné scény jako v Sydney také v Melbourne a v Adelaide, kde také platí omezení pohybu obyvatel, i v Brisbane, na který se lockdown nevztahuje.

Foto: Nsw Police Force, Reuters

Australský policista politý barvou po střetech s demonstranty

Agentura AFP uvedla, že sobotní demonstrace v Sydney nebo Melbourne, kde taky vyšly do ulic tisíce lidí s transparenty „Toto není o viru, ale o totální kontrole lidí” a zamířily do centra, porušovaly omezení ohledně vycházení na ulici a shromažďování osob.

Šéf policie Nového Jižního Walesu David Elliott doufá ve vydání 3 500 protokolů o přestupcích, čímž odkazoval na odhadovaný počet demonstrantů v Sydney. Podle něj je snadné je identifikovat, když neměli roušky. Brzy odpoledne místního času oznámil, že ve vazbě už skončilo 57 účastníků protestu. „Jestli nechcete mít lockdown, dodržujte pravidla,” dodal Elliott a s tím, že by se divil, kdyby v oblastech protestů nestoupl počet infikovaných. Vyzval všechny účastníky demonstrací, aby se nechali testovat na covid.

Úřady v Austrálii nadále zavádějí přísná karanténní opatření i proto, že země je oproti Evropě nebo Severní Americe výrazně pozadu v očkování obyvatel. Plně naočkovaných je tam 12,4 procenta procent populace, i když tento týden bylo v Sydney podáno dalších 50 000 dávek vakcíny od Pfizeru.

Reklama

Výběr článků

Načítám