Hlavní obsah

V Austrálii demonstrovali miliardáři

Perth

Nezvyklý protest zažil tento týden v Perthu australský premiér Kevin Rudd. Při jeho návštěvě demonstrovala proti Ruddovým záměrům skupina boháčů vedená dvěma miliardáři včetně nejbohatší ženy Austrálie.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd

Článek

Demonstranti v elegantních šatech, v oblecích a kravatách protestovali proti vysokému zdanění těžebního průmyslu, které před volbami navrhují Ruddovi labouristé. „Zrušte tu daň,“ křičela z přistaveného vozidla přes megafon nejbohatší žena Austrálie Gina Rinehartová, jejíž osobní majetek je odhadován v přepočtu na 90 miliard korun.

Čtvrtý nejbohatší člověk ve státě s majetkem v hodnotě přes 80 miliard korun, Andrew Forest, mimo jiné řekl, že z Austrálie se stává komunistická země.

Oba magnáti vydělali na těžbě železné rudy v oblasti Pilbara a nárůstu poptávky Číny po ní i dalších surovinách.

Spor s magnáty ohrožuje Ruddovy šance na znovuzvolení, upozornil britský list The Independent. Vývoz surovin tvoří 40 procent australského exportu a je základem ekonomiky státu. Magnáti tvrdí, že vyšší daň bude znamenat snížení jejich konkurenceschopnosti a tudíž propouštění.

Labouristé už tak v předvolebních průzkumech zaostávají, i když donedávna měli suverénní náskok. V případě volební prohry by byl Rudd prvním premiérem za téměř 80 let, který post neobhájil. Po protestech zástupců důlního průmyslu se dal slyšet, že návrh na nové zdanění není definitivní a před vládou jsou ještě možná měsíce jednání s průmyslníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám