Hlavní obsah

V Anglii se objevila filipínská mutace

Novinky, alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Manila

Velká Británie vyhlásila zákaz cestování na Filipíny poté, co se v Anglii objevily dva případy filipínské mutace viru. Na Filipínách, které aktuálně čelí nárůstu nově nakažených, byla zjištěna u několika desítek osob. Poprvé byla odhalena 9. března.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Lidé na manilském letišti v ochranných oděvech

Článek

Jedním z nakažených v Anglii je člověk, který cestoval do zahraničí, o druhém zatím nejsou podrobnosti známy.

Mutace byla v Británii zatím označena jako VUI-21MAR-02(9.3). Zatím není považována za mutaci vyvolávající obavy (VOC), ale za zkoumanou variantu (VUI).

Filipínská varianta patří do linie té brazilské, proto je označována P3, zatímco brazilské mutace se označují P1 a P2. Stejně jako brazilská má záměnu E484K v části RNA popisující s-protein, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku. Záměna umožňuje viru vyhnout se některým protilátkám.

Anglický zdravotní úřad k variantě uvedl, že zahrnuje několik významných mutací včetně E484K a N501Y, které „se objevily u několika variant vyvolávajících obavy”. Záměna N501Y, která se objevila u britské varianty, zase zvyšuje nakažlivost.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Na Filipínách dezinfikují vesnici.

Podle filipínského ministerstva zdravotnictví se zdá, že se tamní varianta možná snáze přenáší. „Zatím nám chybí důkazy, abychom určili, jestli bude mít vážný dopad na veřejné zdraví,“ uvedlo filipínské ministerstvo zdravotnictví.

Filipínská mutace byla poprvé detekována u 60letého Filipínce, který 25. února přiletěl na tokijské letiště Narita a neměl příznaky. Celkem byla potvrzena u 98 lidí.

Filipíny se vracejí k restrikcím

Filipíny se aktuálně potýkají s nárůstem nových případů. V zemi se objevila i britská mutace B117 (Brigita), která byla potvrzena u 177 lidí, i jihoafrická, kterou se nakazilo 90 lidí. Tento týden do země přicestoval z Brazílie Filipínec, který byl nakažený brazilskou mutací P1.

Filipíny proto zostřují opatření proti koronaviru, v Manile od začátku týdne platí zákaz nočního vycházení od 22 hodin do čtyř ráno, vyhlášen byl na 14 dní. Izolovány jsou desítky vesnic. „Jsme zpátky na prvním políčku. Nehýbeme se vpřed,“ řekl filipínský senátor Joel Villanueva.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Na Filipínách zasahují proti lidem, kteří nedodržují restrikce.

Filipíny současně oznámily, že uzavírají od 20. března do 19. dubna svou zemi cizincům i některým navracejícím se obyvatelům, protože čelí nové vlně nákaz SARS-CoV-2. Výjimku mají diplomaté a Filipínci pracující v zahraničí, kteří se vracejí do své vlasti.

Už od čtvrtka smí přilétat na manilské mezinárodní letiště maximálně 1500 osob za den. V zemi se celkem nakazilo 631 320 osob, z nichž 12 848 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám