Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili po shození největší bomby emíra Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vůdce afghánské odnože Islámského státu Abdula Hasiba se podařilo zabít. Oznámila to v neděli BBC s odvoláním na kancelář afghánského prezidenta Ašrafa Gháního. Podle jejího sdělení zemřel před deseti dny v provincii Nangarhár na východě země. USA jeho smrt potvrdily, uvedl server Heavy.com.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Americký voják v afghánské provincii Nangarhár na hlídce poblíž tunelového komplexu využívaného Islámským státem.

Článek

Americké síly v Afghánistánu v neděli oznámily, že při společné operaci amerických a afghánských speciálních sil byl 27. dubna zabit emír chorastánské provincie Islámského státu působící v Afghánistánu a Pákistánu šejk Abdul Hasib.

„Tato úspěšná společná operace je dalším důležitým krokem v naší neutuchající kampani za porážku chorastánské provincie Islámského státu v roce 2017,“ řekl generál John Nicholson velící americkým silám v Afghánistánu a dodal: „Je to už druhý emír chórastánské provincie Islámského státu, zabitý během devíti měsíců spolu s desítkami jejich velitelů a stovkami bojovníků.“ Podotkl, že se už podařilo osvobodit polovinu území, které Islámský stát v Afghánistánu ovládl.

Při operaci, které se účastnilo padesát amerických příslušníků speciálních sil a čtyřicet afghánských, padli dva Američané.

V dubnu Pentagon oznámil, že Hasib byl zřejmě zabit při razii amerických a afghánských speciálních sil v Nangarháru. Ta následovala poté, co Spojené státy shodily 13. dubna na komplex jeskyní a tunelů v Nangarháru nejmohutnější bombu co mají ve výzbroji. GBU-43/B je dlouhá devět metrů a má hmotnost 9800 kg, přezdívá se jí jako pramáti všech bomb. Shozena byla z bitevního letounu MC-130 odvozeného z transportního Herculesu. [celá zpráva]

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

příslušníci afghánských speciálních sil v jeskyni, kterou používal Islámský stát a na níž shodili Američané desetitunovou bombu

Foto: Handout ., Reuters

Padající bomba GBU-43/B

Podle amerických zdrojů si útok vyžádal smrt 90 radikálů. [celá zpráva]

Po bombardování provedly afghánské a americké síly nejprve razii přímo v komplexu tunelů a pak v jeho okolí, kam se stáhli bojovníci IS.

Útoky byly podniknuty poté, co byl na začátku dubna v bojích s radikály z Islámského státu v provincii Nangarhár zabit americký voják a po březnovém útoku na vojenskou nemocnici v Kábulu, při níž zemřelo přes třicet osob. Ten se připisoval právě Hasibovi. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Nangarhár

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám