Hlavní obsah

Útok žraloka v Hurghadě zachytila kamera, úřady uzavřely pobřeží na tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurghada

Den po smrtícím útoku žraloka na osmašedesátiletou Rakušanku poblíž egyptského letoviska Hurghada uzavřely úřady tamní část pobřeží Rudého moře na tři dny, informovala agentura AP. Žralok při útoku ženě ukousl nohu a ruku. Ženě se podařilo dostat na břeh, ale během převozu do nemocnice zemřela na zástavu srdce. Na internetu se objevilo video, na kterém má být útok zachycen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok žraloka na ženu v HurghaděVideo: Reuters

 
Článek

Místní úřady nechaly kvůli bezpečnosti uzavřít část pobřeží. Podle interního dokumentu z kanceláře guvernéra provincie, který má agentura AP k dispozici, rozhodly úřady o uzavření pobřeží na tři dny.

Rozhodnutím se tak zakazují veškeré „mořské aktivity“ včetně potápění, šnorchlování, windsurfingu a kitesurfingu. Stejně tak zákaz platí pro všechny rybářské lodi v okolí Hurghady.

Krvavý útok žraloka v Hurghadě: žena přišla o ruku a nohu

Svět

Na internetu koluje video, na němž je údajně zachycen útok paryby na rakouskou seniorku. Atak se odehrál relativně blízko pobřeží, video je natočené z nedalekého mola. Na záběrech je vidět, jak se voda kolem napadené barví do ruda. Šokovaní turisté se pokoušejí házet ženě záchranný plovák. „Kde jsou záchranáři? Sakra, je celá od krve. Sakra! Ona zemře!“ křičí turisté. Zatím není jasné, jak se napadené ženě podařilo dostat na břeh.

Podle dostupných informací mělo jít o žraloka mako. Ten dorůstá průměrné délky kolem tří metrů a váží hodně přes metrák. Je jedním z nejrychlejších žraloků, dokáže vyvinout rychlost přes 70 km/h. Žraloci mako jsou rozšířeni po celém světě v mírném až tropickém pásu. V současné době je tento druh ohrožen kvůli oblibě jeho masa v polévce ze žraločích ploutví.

Žralok u Šarm aš-Šajchu ukousl ruku 12letému chlapci z Ukrajiny

Blízký a Střední východ

V posledních letech jsou útoky žraloka na člověka v Egyptě spíše vzácností. V roce 2020 ukousl žralok ukrajinskému chlapci ruku a turistickému průvodci nohu.V roce 2018 zemřel po útoku žraloka u letoviska Marsa Alam český turista.

Českého turistu v Egyptě zabil žralok

Zahraniční

V roce 2010 došlo k několika útokům žraloka na lidi poblíž dalšího z populární letovisek Šarm aš-Šajch, kdy zemřel jeden evropský turista a několik dalších bylo zmrzačeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám