Hlavní obsah

Útočník v Hongkongu pobodal pročínského poslance. Jsi lidská spodina, křičel na něj

– Peking

Útočník s nožem pobodal ve středu ráno v hongkongské čtvrti Tuen Mun pročínského poslance Juniuse Ho, kterého demonstranti viní z organizování násilností namířených proti nim. Zraněn byl i asistent poslance, který ho chránil. Útočník byl zadržen.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Pročínský poslanec Junius Ho byl napaden nožem během svého projevu na veřejnosti.

Článek

Zákonodárce byl napaden na veřejnosti během svého proslovu v rámci kampaně před plánovanými místními volbami 24. listopadu. Přišel k němu muž, který se zprvu jevil jako jeho sympatizant. Předal mu květiny, ale poté sáhl do své příruční tašky, ze které jako by chtěl vytáhnout mobilní telefon pro společný snímek, ale namísto toho vyndal nůž a poslance napadl.

Policie potvrdila, že Ho utrpěl zranění hrudníku. Sám zákonodárce v nemocnici uvedl, že měl štěstí: „Nůž mi narazil na hrudní koš a způsobil jen dva centimetry hlubokou ránu.“

Jeho asistent, který hbitě zareagoval a poslance bránil, má pořezanou ruku, informovala CNN. Útočníka policie zatkla za ublížení na zdraví.

Agresor při zatýkání podle zpráv rozhlasové stanice RTHK pokřikoval na poslance, že je „lidská spodina“. Obvinil ho z organizování červencových útoků, kdy maskovaní muži vyzbrojení holemi napadli na vlakovém nádraží ve čtvrti Yuen Long demonstranty vracející se z protestní akce v centru města.

Policie později uvedla, že někteří z útočníků, kteří napadali v metru civilisty, jsou napojeni na zločinecké gangy. Poslanec Ho byl spatřen, jak si potřásá s některými z útočníků rukama, napsala agentura AP. Ho, do jehož volebního okrsku spadá i čtvrť Yuen Long, tvrdil, že zmíněné muže potkal, když se vracel z večeře, a poděkoval jim za „obranu našich domovů“. Organizování násilností ale popřel. Demonstranti od té doby několikrát poničili jeho kancelář a také hroby jeho rodičů, uvedla agentura AP.

Radní v Hongkongu zasahoval proti útočníkovi s nožem, ten mu ukousl kus ucha

Svět

Středeční napadení se odehrálo jen tři dny poté, co jiný útočník s nožem poranil v nákupním středisku ve čtvrti Tai-Ku čtyři lidi. Tento agresor zastával pročínské postoje. Pokusil se ho zastavit místní radní Andrew Chiu Ka-yin, který požaduje prosazení demokratických změn. Když ho ale chytil, ukousl mu útočník kus ucha.

Pět měsíců trvající protesty uvrhly Hongkong do největší krize od roku 1997. Spustil je návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Ten byl po několika měsících stažen, ovšem demonstranti začali žádat demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám