Hlavní obsah

USA uzavřely konzulát v čínském městě Čcheng-tu

Čcheng-tu

Spojené státy a Čína oznámily v pondělí uzavření konzulátu v čínském městě Čcheng-tu, jehož uzavírku minulý týden nařídil Peking. Konzulát podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí ukončil provoz v 10:00 místního času (4:00 SELČ), uvedla agentura AP. Úřad nad rozhodnutím Číny vyjádřil zklamání.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Peking nařídil uzavírku amerického konzulátu v Čcheng-tu

Článek

Peking nařízením reagoval na obdobný krok Washingtonu, který minulý týden přikázal uzavřít čínský konzulát v Houstonu.

„Konzulát v provincii S'-čchuan byl středobodem našich vztahů s lidmi západní Číny včetně Tibetu po 35 let,” uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Čína nařídila uzavření konzulátu USA ve městě Čcheng-tu

Svět

Americká vlajka na budově konzulátu byla svěšena v 6:18 ráno místního času, informovala čínská státní televize CCTV. Konzulát také patrně opustili zaměstnanci. Policie však okolí budovy uzavřela, čímž zablokovala jakýkoliv pohled na pozemek, poznamenala AP. U vztyčených bariér hlídali uniformovaní i do civilních šatů oblečení policisté.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Americký konzulát v čínském Čcheng-tu ukončil provoz

V neděli odpoledne ke komplexu v Čcheng-tu přijely stěhovací vozy, jež ho zase po pár hodinách opustily. Pozdě v noci k budově dorazil také tahač bez návěsu, který následně odjel s velkým kontejnerem.

Čínský konzulát v San Francisku ukryl čínskou vědkyni stíhanou v USA, tvrdí FBI

Amerika

Očekávané uzavření konzulátu přilákalo skupinky přihlížejících. Lidé se zastavovali a fotili si fotografie, čímž během slunné neděle blokovali průchod na již tak plném chodníku.

Bílý dům nařídil na začátku minulého týdne do 72 hodin ukončení provozu čínského konzulátu v Houstonu, nejlidnatějším městě státu Texas. Zastupitelský úřad se podle něj podílel na vykrádání duševního vlastnictví. Podle agentury AP se čínští špioni pokoušeli získat data z několika zařízení v Texasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám