Hlavní obsah

Úřady v Hongkongu zakázaly protestní pochod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Krátce před oslavami 70. výročí Čínské lidové republiky úřady v Hongkongu zakázaly protestní pochod a zatkly několik aktivistů. Mezi zatčenými jsou podle agentury DPA aktivisté Ventus Laua a herec Gregory Wong, napsala agentura DPA.

Foto: Gemunu Amarasinghe, ČTK/AP

Protesty v Hongkongu se očekávají i během oslav vzniku Čínské lidové republiky.

Článek

Zadržení těchto dvou aktivistů je pokusem odradit ostatní protestující, prohlásila aktivistka Bonnie Leungová. Podle ní to ale nebude fungovat. „Lidé v Hongkongu již dříve prokázali, že se nevzdají,“ řekla Leungová.

Kromě zakázaného pochodu plánovalo demokratické hnutí další protesty na 1. října, den založení Čínské lidové republiky.

Policie v Hongkongu zasáhla proti demonstrantům ještě před začátkem plánovaných protestů

Svět

Zatímco se v Pekingu při příležitosti oslav plánuje velká vojenská přehlídka, pozorovatelé očekávají, že Hongkong bude čelit novým střetům.

Místní hongkongská vláda zrušila ohňostroj v přístavu a recepci. Správkyně Carrie Lamová, proti níž jsou demonstrace také zaměřeny, ale povede delegaci 240 lidí, která v pondělí odcestuje na oslavy do Pekingu.

Lamová ve snaze zmírnit napětí minulý týden ve čtvrtek zahájila dialog s veřejností, avšak demonstranty tím od dalších protestů neodradila. K jejich hlavním požadavkům patří mimo jiné zavedení přímé volby hongkongského vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám