Hlavní obsah

Únosci Čecha pustili Bangladéšany, ověřili si, že jsou muslimové

– Dháka

Únosci, kteří se 6. března zmocnili v libyjském Ghaní skupiny devíti zahraničních zaměstnanců rakouské společnosti VAOS včetně jednoho propustili 24. března dva Bangladéšany poté, co se ujistili, že jde o muslimy. Podle agentury Reuters to řekl jeden z propuštěných, podle něhož únosci s rukojmími zacházeli dobře, ale podmínky byly těžké.

Foto: Profimedia.cz

Libyjské Ropné pole Ghání

Článek

„Vyzvali nás, abychom recitovali z Koránu. Kromě toho jsme se pravidelně modlili,” řekl agentuře Reuters Muhammad Anovar Husajn v telefonickém rozhovoru, který vedl ze své vesnice, jež leží 165 kilometrů jižně od Dháky a kam se už vrátil.

„Když se přesvědčili, že jsme muslimové, ujistili nás, že se nemusíme bát a že nás propustí. Ptali se nás také na to, proč jsme vzali práci v nemuslimské společnosti,” vypověděl 39letý Anovar Husajn.

Uvedl, že únosci zacházeli s rukojmími dobře, ale podmínky na horké a suché Sahaře byly tvrdé: „Na takový způsob života nejsme zvyklí.”

Společnost VAOS (Value Added Oilfield Services) se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi a plánovala své zaměstnance kvůli zhoršené bezpečnostní situaci evakuovat. Skupina ozbrojenců ale zaútočila ještě před dokončením evakuace. Zabila přitom 11 strážců.

V zajetí dál zůstávají Čech, čtyři Filipínci a Rakušan. Ghaňana propustili spolu s  Bangladéšany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám