Hlavní obsah

U Nového Zélandu uhynula skupina velryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON
Aktualizováno

Nejméně 15 kulohlavců černých uhynulo u Nového Zélandu poté, co tam ve středu uvízli na mělčině. Dalších 15 velryb dokázali místní ekologové dopravit zpět do moře.

Foto: Profimedia.cz

Na novozélandském pobřeží každoročně umírají desítky velryb.

Článek

Ekologové objevili skupinu šestimetrových velryb u Farewell Spit v severozápadní části novozélandského Jižního ostrova. Patnáct kytovců už nežilo, zbývající se podařilo zachránit. Vědci nedokážou vysvětlit, proč se velryby dostaly na mělčinu, podle některých expertů to však může souviset se špatnou orientací podle odrazů zvukových vln.

Dalším kytovcům hrozilo, že uváznou na mělčině. Záchranářům, kterým se nakonec podařilo dostat je dál od pobřeží, ztěžoval práci silný vítr v oblasti.

Na novozélandském pobřeží každoročně umírají desítky velryb. Ve stejné oblasti, kde ve středu uhynulo 15 velryb, uvízlo v roce 2006 téměř 180 kulohlavců černých. Asi 30 kusů těchto chráněných zvířat tehdy zahynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám