Hlavní obsah

U Koreje vyzvedli záď potopené fregaty

– Soul • Aktualizováno

Jihokorejští specialisté vyzvedli za pomoci mohutného plovoucího jeřábu ve čtvrtek ráno záď potopené fregaty Čchonan. Chtějí zjistit, co bylo příčinou výbuchu, po němž se loď 26. března potopila poblíž sporné námořní hranice mezi Severní a Jižní Koreou. Ze zádi bylo vyproštěno 30 těl pohřešovaných námořníků. Další by podle všeho mohla být ještě uvnitř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Korejci vyzvedli potopenou fregatuVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co byla záď i s dělovými věžemi vyzvednuta nad hladinu, po mostě vysunutém z jeřábu na ni přišli experti na první prohlídku.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Korejští záchranáři u vylovené zádi potopené korejské lodi Čchonan

Z vyzvednuté zádi lodi by se pak měla odčerpat voda a měla by být dopravena do přístavu. Celá akce má zabrat asi 11 hodin.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytahování zádi potopené korejské lodi Čchonan

Protože záď ležela na dně poblíž sporné námořní hranice, doprovázela jeřáb válečná loď. Stále totiž není vyloučeno, že se loď mohla potopit, když najela na minu nebo ji zasáhlo torpédo nebo střela. [celá zpráva]

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan střeží další loď

Výbuch roztrhl plavidlo o výtlaku 1200 tun se 104 členy posádky na palubě, když bylo na rutinní hlídce u sporné námořní hranice obou Korejí západně od Korejského poloostrova.[celá zpráva]

Osmapadesát členů posádky, včetně kapitána lodi, se podařilo dostat do bezpečí. [celá zpráva]

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytažená záď potopené korejské lodi Čchonan

Obě Koreje zůstávají ve válečném stavu vzhledem k tomu, že jejich konflikt byl ukončen pouze příměřím, nikoli mírovou dohodou.

KLDR nesouhlasí s námořní hranicí vytyčenou v roce 1953 Organizací spojených národů a západní vody poblíž místa páteční katastrofy byly již dříve dějištěm tří krvavých střetů mezi korejským severem a jihem.

Reklama

Výběr článků

Načítám