Hlavní obsah

U Antarktidy se potopila jihokorejská loď, zatím pět mrtvých

Wllingtton/Soul

Nejméně pět rybářů zahynulo, když se v Jižním oceánu mezi Novým Zélandem a Antarktidou potopila jihokorejská rybářská loď No. 1 In Sung. Z 42členné posádky zůstává nezvěstných 17 lidí, dvacet se jich podařilo vylovit. Naděje na záchranu pohřešovaných je v mrazivých vodách minimální.

Foto: Reuters

Potopená loď jihokorejská rybářská loď No 1 In Sung

Článek

Loď se potopila asi 2000 kilometrů jižně od Nového Zélandu severně od antarktické základny McMurdo. Podle záchranných plavidel se loď, která je dlouhá 58 metrů, potopila velmi rychle. Ani nestihla vyslat tísňový signál. Lidé, kteří byli schopni loď opustit, skočili do vody bez záchranných vest, uvedla BBC.

Dvacet rybářů z vody vytáhla jiná rybářská loď, která byla poblíž, uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí. Nový Zéland po tragédii požádal všechny lodě v okolí, aby vyrazily na pomoc. Vyslána byla i helikoptéra, ale posléze Nový Zéland omezil rozsah záchranné akce.

„Roste pravděpodobnost, že nebudou nalezeni žádní další přeživší,“ řekl agentuře AFP Dave Wilson řídící záchranné práce.

Podle novozélandských záchranářů lze v ledových vodách bez plovací vesty nebo speciálního obleku přežít jen deset minut.

Na lodi bylo osm Jihokorejců, osm Číňanů, 11 Indonésanů, 11 Vietnamců, tři Filipínci a jeden Rus, uvedla ČTK. Jihokorejská televize sdělila, že Soul požádal Nový Zéland o pomoc při záchraně pohřešovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám