Hlavní obsah

Turistickou loď u Antarktidy poškodily obří vlny, v pořádku se vrátila do přístavu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Poškozená výletní loď Clelia II, která vezla turisty na výlet k břehům šestého kontinentu, doplula v pátek k břehům Argentiny i s 88 americkými turisty a 77 členy posádky, uvedla agentura AP. Mohutná vlna v úterý rozbila okna na můstku a zničila komunikační vybavení i radar lodě.

Článek

Turistická plavba za 9000 dolarů (asi 170 000 korun) výletníkům, kteří všichni měli přes padesát let, přinesla opravdu nezapomenutelné zážitky, s nimiž zřejmě nepočítali.

Původně měla plout Clelila II kol břehů Antarktidy čtyři dny, jenže v úterý ji poškodila mohutná vlna. Proto se obrátila a plula už po dvou dnech do přístavu argentinského přístavu Ushuaia.

Podle jednoho z cestujících, 68letého Debnise Smythe, byla plavba v mizerném počasí zdlouhavá: „Jsem bývalý námořník, takže sem si to užíval, ale bylo to tvrdé. Několik dní bylo lidem tak zle, že nemohli jíst.“

Podle Smythe vlna zlomila zábradlí na můstku u okna a voda, která se dostala dovnitř, způsobila zkrat v komunikačních systémech a u radaru.

„Asi šest lidí spadlo a někteří měli monokly a modřiny,“ doplnil Smyth a pokračoval: „Když se loď kymácela, někteří lidé létali po hale, ale obával jsem se jen, když jsme ztratili veškeré komunikační prostředky a radar. Ale nebál jsem se o život.“

Podle mezinárodní asociace cestovních kanceláří pro výlety k Antarktidě ale nikdo z cestujících zraněn nebyl, mírné zranění utrpěl jen jeden z členů posádky.

Při plavbě zpět dlouhé 850 kilometrů Clelii II doprovázela loď National Geographic Explorer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám