Hlavní obsah
Tučňák císařský Foto: Profimedia.cz

Největším mořským ptákům, tučňákům císařským, jejichž dlouhé cesty Antarktidou zvěčnil velkofilm Putování tučňáků, hrozí vyhubení. Ubývá totiž ledovec, přes který tučňáci každoročně směřují k hnízdištím. Vyplývá to z modelu zveřejněného vědci v časopise Proceedings americké Národní akademie věd.

Tučňák císařský Foto: Profimedia.cz
Tučňákům císařským hrozí vyhynutí

Podle studie hrozí tučňákům, kteří se jako jediní množí za tuhých antarktických zim, do roku 2100 úbytek okolo 95 procent. Ve světě by tak zbylo pouze 600 párů.

Kolonie Tučňáků císařských se každoročně vydávají na dlouhý pochod do vnitrozemí ledového kontinentu, kde samice pokládají vždy jen jedno vejce, o něž se stará samec. Ledovec, po němž tučňáci putují, tedy v jejich plození hraje významnou roli. Jeho úbytek v souvislosti s oteplováním klimatu tedy přímo tučňáka císařského ohrožuje.

Vědci ke studii použili předpovědi o budoucí velikosti ledovců klimatického panelu IPCC. Na desítce možných scénářů vystavěli tisíc variant populačního růstu, či spíše úbytku, tučňáků. Z těch vyplývá, že do konce století vymře 95 procent a více tučňáků císařských. Pravděpodobnost je prý nejméně 1:3, ale může být i větší něž 4:5.

Argument, že tučňáci změní své návyky, podle odborníků neplatí. „Tučňáci, narozdíl od jiných antarktických ptáků, se tak rychle neadaptují,“ citoval server BBC Stephanii Jenouvrierovou. „To je problém, protože klima se mění rychle,“ dodala.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků