Hlavní obsah

Trump: Také Palestinci uzavřou dohodu s Izraelem

Právo, CNN, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump si je jistý, že k dohodám o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem, které v úterý ve Washingtonu podepsali zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu, dříve či později přistoupí i Palestinci.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Dosáhneme míru bez zabíjení a krveprolití,“ ujistil. S Palestinci se podle něj složitě jedná, dotlačit je k vyjednávacímu stolu pomůže omezení americké finanční pomoci. „Desetiletí jsme jim platili obrovské částky, bylo to vydírání. Já s tím ale skoncoval,“ vysvětlil.

Na úterní ceremonii v Bílém domě dostal jako jediný ministr z EU pozvání maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó. O dohodě řekl, že otevře „zcela novou kapitolu“ v dějinách Blízkého východu, v níž válku a terorismus nahradí mír.

Historická dohoda. Izrael navázal diplomatické vztahy s Bahrajnem a SAE

Blízký a Střední východ

„Cokoliv se stalo v Bílém domě, mír regionu nepřinese, dokud Spojené státy a Izrael coby okupační subjekt neuznají práva palestinského lidu na vytvoření vlastního státu v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem coby hlavním městem a nevyřeší problém uprchlíků,“ prohlásil naopak palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Reklama

Výběr článků

Načítám