Hlavní obsah

Trosky ruské sondy dopadly do Tichého oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trosky sondy Fobos, která mířila k jednomu z měsíců planety Mars, v neděli večer dopadly do Tichého oceánu. Jak odborníci předpokládali, nebyly pro lidi na Zemi žádným nebezpečím. O neřízeném dopadu sondy informoval ruský vesmírný úřad Roskosmos.

Foto: Yahoo Maps

Článek

Trosky sondy se podle ruského ministerstva obrany zřítily kolem 18:45 SEČ a dopadly do oblasti asi 1250 kilometrů západně od ostrova Wellington u Chile.

Sonda Fobos byla vypuštěna loni v listopadu a měla nastoupit misi k Phobosu, jednomu ze dvou měsíců Marsu. Když však odstartovala z ruského Bajkonuru, odmítla reagovat na příkazy z řídicího střediska a od té doby kroužila kolem Země. Výška jejího letu se stále snižovala, až bylo jasné, že se ocitne znovu v atmosféře a zřítí se na zem.

Foto: ČTK/AP

Sonda Fobos-Grunt nesená raketou Zenit-2SB odstartovala v listopadu.

Stanovení místa, kam měly trosky sondy dopadnout, od počátku provázely dohady. Původní propočty, že trosky spadnou do Atlantského oceánu, se nepotvrdily. Následoval odhad, že spadnou do oceánu Indického, ten se však rovněž neukázal jako správný.

Sonda na počátku vážila 14,6 tuny, předpokládalo se však, že se rozpadne na nejvýše dvousetkilogramové kusy. Obsahovala také toxické palivo, které však shořelo v atmosféře.

Reklama

Výběr článků

Načítám