Hlavní obsah

Trik čínských firem, jak získat peníze na mezinárodních trzích, ohrožuje investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velké čínské společnosti jsou kotované na zahraničních burzách. Lákají investory, protože se čínský trh rychle rozvíjí. Expert CNN Charles Riley ale upozornil, jak je takováto investice riziková, protože investor nezíská přímo akcie společnosti, ale s ní spojené firmy v daňovém ráji. Čína navíc letos přitvrdila proti firmám, které takto postupují. A není jasné, zda tento postup nezakáže.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Pekingské sídlo společnosti Didi

Článek

Čínské firmy potřebují pro svůj další rozvoj kapitál, jenomže čínské zákony neumožňují, aby do nich vstupovali zahraniční investoři. Musí být stoprocentně vlastněny čínskými občany.

Používají proto mechanismus VIE (variable interest entity; entita s proměnlivou sazbou).

Založí firmu s podobným názvem v nějakém daňovém ráji, která je s mateřskou firmou spojena. To ale znamená, že si investoři na burzách nekupují podíl na akciích firmy, ale podíl ve firmě se stejným názvem.

Čínský regulátor zakázal nabízet aplikaci Didi, argumentuje ochranou údajů

Software

Bylo tomu tak u firmy Didi zaměřené na objednávání jízd přes chytré telefony, jejíž akcie vstoupily v červnu na newyorskou burzu. Investoři si nekupovali akcie čínské firmy zprostředkovávající jízdy, ale akcie firmy Didi Global z Kajmanských ostrovů, upozornil Riley.

Ta ovšem nevlastní čínskou společnost Didi, jen s ní má smlouvu a podílí se na jejích ziscích.

Američané, kteří si akcie koupili, tak nemají podíl ve společnosti. Podobné je to ale i v případě dalších čínských společností, jako je Alibaba, Pinduoduo nebo JD.com.

Riziko se přehlíželo

Wall Street a američtí regulátoři o využívání mechanismu VIE vědí, ale dlouhodobě tomu nevěnují pozornost, aby američtí investoři mohli profitovat z rychle se rozvíjejících čínských firem.

Riely upozorňuje, že takovéto nákupy akcií představují pro investory extrémní riziko. Prvním důvodem je, že investoři neznají podobu smluv mezi firmou v daňovém ráji a mateřskou společností v Číně, i když zatím podíly na zisku dostávali.

Druhým je, že nemají žádný vliv na dění v čínské firmě a nemají se ani možnost bránit postupu čínských úřadů, pokud proti mateřské firmě zasáhnou.

Problém se ukázal právě u firmy Didi, jejíž akcie zažily v červenci prudký pád, neboť čínští regulátoři zablokovali další stahování aplikace, přes kterou se objednávaly jízdy.

Čína likviduje soukromé školy a zahraniční investory

Ekonomika

Didi se dostala pod tlak čínských úřadů kvůli tomu, že její aplikace neodpovídají čínským zákonům, porušují nová nařízení o ochraně osobních údajů a společnost porušuje antimonopolní zákony.

Spekulovalo se, že je to kvůli jejímu vstupu na newyorskou burzu, protože problémy měly v Číně i další takové firmy. V této souvislosti se dokonce hovoří o tom, že propukla studená válka mezi Čínou a USA.

Didi poté uvedla, že je přesvědčena, že VIE neporušuje závazná ustanovení čínských zákonů a že smlouvy jsou platné a závazné.

Současně ale uvedla: „Náš právní poradce v Číně nás upozornil, že tu existují značné nejistoty ohledně interpretace a uplatňování současných nebo budoucích čínských zákonů a regulačních opatření. Vláda Číny může nakonec zaujmout názor, který je v rozporu s pohledem našeho právního poradce.“

Pokud by se tak stalo, investoři by o své peníze přišli.

Reklama

Výběr článků

Načítám