Hlavní obsah

Tisíce vojáků NATO převážely turbínu nejdivočejším afghánským regionem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Na čtyři tisíce britských, amerických a kanadských vojáků úspěšně dokončily převoz nové turbíny přes nejnebezpečnější místa v Afghánistánu. Zařízení by mělo zvýšit výrobu elektřiny na afghánském jihu.

Foto: Reuters

Britští vojáci zajišťují cestu transportu.

Článek

Stovky vojáků hlídaly zařízení v hodnotě několika miliónů dolarů na 180 kilometrů dlouhé trase z Kandaháru k elektrárně Kadžaki v sousední provincii Hílmand, nejnásilnějším afghánském regionu.

Nebezpečná vojenská část politického podniku dělala spojeneckým velitelům vrásky několik měsíců předem. Problematické bylo už načasování. Konce srpna kulminují akce povstalců z Tálibánu a dalo se očekávat, že v Hílmandu bude víc rebelů, než kdy jindy. Britská 16. vzdušná brigáda byla navíc u konce rotace a připravovala se na návrat domů.

:. Převážená turbína na nedatovaném snímkufoto: Reuters/Crown Copyright/MOD/2008/Handout

Obavy vzbuzovaly také názory, že nad elektrárnou mají kontrolu Tálibové a i kdyby se převoz turbíny obešel bez potíží, profitovat budou povstalci.

Alianční představitelé, kteří transport plánovali, řekli už v červenci v Kábulu britským Timesům, že by raději konvoj pozdrželi až do jarní sklizně máku. NATO se však dostalo pod nátlak Washingtonu, který chtěl, aby turbína začala pracovat ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Zveřejnění zprávy listu zatrhlo britské ministerstvo obrany s odůvodněním, že by to mohlo ohrozit bezpečnost spojeneckých sil.

Americká firma Louis Berger Group, kterou Washington vybral, aby opravila a spravovala vodní elektrárnu Kadžaki, utratila na projektu od roku 2004 téměř 28 miliónů dolarů. Ke dvěma turbínám, které potřebovaly opravit, měla přibýt třetí. Navíc měla být vystavena nová hydrocentrála a opravena vedení. Americká vládní agentura na to vyhradila 100 miliónů dolarů.
Práce ale před dvěma lety zastavily zostřené boje britských jednotek s povstalci. Nová turbína zůstávala v Kábulu, čekalo se na zlepšení bezpečnostní situace, které nepřicházelo. Turbína měla původně být nainstalovaná loni v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám