Hlavní obsah

Tibeťanka se upálila na protest proti čínským represím

Peking

Mladá Tibeťanka se v pondělí upálila na protest proti represivní politice Číny namířené proti náboženství a kultuře Tibetu. V úterý o jejím činu informovala agentura AFP s odvoláním na organizaci pro lidská práva Free Tibet a rozhlasovou stanici Radio Free Asia.

Článek

Dvacetiletá dívka, jejíž rodina žije kočovným životem, se zapálila v jednom z měst v odlehlém hornatém regionu A-pa v západočínské provincii S'-čchuan. Tato oblast je obývána početnou tibetskou menšinou a v minulých letech byla jedním z center protičínských protestů.

Jde o druhý takový případ sebeupálení mezi Tibeťany za uplynulý týden. Minulé úterý se v západočínské provincii Kan-su upálil na protest proti čínské politice v tibetských oblastech 33letý Tibeťan.

Od roku 2009 se ke stejné formě protestu uchýlilo podle agentury AFP přes 130 lidí. Tibeťané viní Peking, že utlačuje místní obyvatele, jazyk i kulturu. Sebeupalování pokračuje navzdory zesíleným zásahům čínských úřadů v převážně tibetských oblastech, které se snaží podobným činům zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám