Hlavní obsah

Thajští demonstranti zablokovali Bangkok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajští demonstranti protestující proti odstupující vládě premiérky Jinglak Šinavatrové v pondělí obsadili klíčové křižovatky v hlavním městě Bangkoku a zablokovali dopravu do centra metropole. Na některých místech postavili dokonce barikády. Pokračuje tak krize, která trvá už více než dva měsíce a vyžádala si osm mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajští demonstranti v ulicích i stanujíVideo: Reuters

 
Článek

Protesty se soustřeďují na sedm hlavních křižovatek, kde demonstranti blokují průjezd barikádami z pytlů naplněných pískem a zaparkovanými dodávkami. Podle agentury AP byla v pondělí v Bangkoku uzavřena většina škol i velká nákupní centra. Mnoho obyvatel se rozhodlo zůstat doma a dopravní ruch v metropoli je menší než obvykle.

Foto: Nir Elias, Reuters

Zablokované silnice v Bangkoku

Vláda rozmístila ve městě 8 000 vojáků a 10 000 policistů, mají za úkol obnovit pořádek. Panují obavy, že jejich nasazení může být předzvěstí puče.

Foto: Nir Elias, Reuters

Odpůrci vlády blokují silnici v Bangkoku

Opozice zahájila protesty v listopadu, když chtěla premiérka Jinglak Šinavatrová přijmout zákon, který by umožnil návrat jejího bratra Tchaksina Šinavatra do vlasti. Ten byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a čelí obvinění z korupce.

Odpůrci premiérky tvrdí, že zemi ve skutečnosti řídí právě její bratr a poukazují na její politickou nezkušenost.

Foto: Nir Elias, Reuters

Thajští demonstranti v centru Bangkoku

Premiérka pod tlakem ulice začátkem loňského prosince oznámila rozpuštění dolní komory parlamentu a slíbila uspořádat 2. února předčasné volby. [celá zpráva]

Lídři protestního hnutí ale hodlají volby bojkotovat a pokračovat v masových demonstracích. Chtějí tímto způsobem donutit premiérku k demisi a dosadit do čela země nevolenou Lidovou radu, která by Thajsko dovedla k volbám. Důvodem je, že strana Šinavatrové má velkou podporu na venkově a nové volby zřejmě vyhraje.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Thajský opoziční vůdce Suthep Thaugsuban na demonstraci v centru Bangkoku

Panují obavy, že aktuální eskalace protestů se může zvrhnout v násilí. V noci neznámí útočníci začali střílet na protestující, kteří se utábořili nedaleko rozlehlého vládního komplexu. Jednoho muže zasáhli do krku, se zraněním skončil v nedaleké nemocnici.

Foto: Nir Elias, Reuters

Thajci demonstrují v centru Bangkoku.

Při jiném incidentu vypálili ozbrojenci v pondělí ráno asi deset střel na sídlo opoziční Demokratické strany a rozbili několik oken. Střely nikoho nezranily. Eskalace násilí by ale mohla být záminkou pro intervenci armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám