Hlavní obsah

Thajský král brakuje národní poklad, do Bavorska přiletělo 14 plných letadel

Minimálně 14 letadel naložených uměleckými poklady a cennostmi z chrámu v Bangkoku a domácnosti thajského krále Rámy X. dorazilo v posledních dnech do Bavorska. Excentrický panovník přenáší svůj majetek do Německa z obav, že bude z trůnu sesazen, píše server týdeníku Focus. V Thajsku se už rok proti němu konají demonstrace a poddaní žádají transparentnost v královských financích.

Foto: Profimedia.cz

Thajský král Ráma X. Vajiralongkorn

Článek

Král tráví 80 procent svého času v Bavorsku, kde vlastní několik nemovitostí. Jeho nejoblíbenějšími místy jsou vila Stolberg v Tutzingu, kterou zdědil po svém otci králi Bhumibolovi Adulyadejovi, a mondénní Garmisch-Partenkirchen.

Vzhledem k dlouhodobým pobytům v zahraničí nechal Ráma X. dokonce změnit thajskou ústavu. Při zahraničních pobytech už nemusí jmenovat svého zástupce. To je také pro Thajce nestravitelné.

Unesená dvouletá holčička přežila tři dny v thajské jeskyni

Svět

Šok ovšem způsobil svým poddaným, když v roce 2017 převedl majetek koruny do svého osobního vlastnictví. Získal tak kontrolu nad odhadovanými asi 60 miliardami eur. Od té doby je thajský král považován za nejbohatšího panovníka světa.

Pikantní ovšem je, že takový boháč dosud nezaplatil Bavorsku nejen dědickou daň za nákladně zrekonstruovanou vilu Stolberg v Tutzingu, ale neplatí ani daň z nemovitosti. Rámu X. sice chrání diplomatická imunita, nikoli však před daňovými úniky.

Příslušné finanční a obecní úřady jsou ovšem velmi opatrné, než aby z prominentního majitele nemovitostí vymáhaly dlužné částky, píše Focus. Král před pár dny dorazil do země soukromým letadlem spolu se svými 30 pudly.

Reklama

Výběr článků

Načítám