Hlavní obsah

Thajsko vyhlásilo výjimečný stav

– Bangkok • Aktualizováno

Thajská vláda vyhlásila v úterý šedesátidenní výjimečný stav v metropoli Bangkoku a v přilehlých provinciích. Opatření vstoupí v platnost ve středu a má zabránit šíření protestního hnutí, které zablokovalo části hlavního města. Výjimečný stav byl vyhlášen poté, co v neděli granátový útok zranil 28 demonstrantů.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští policisté na místě páteční exploze, která zranila na 40 lidí.

Článek

Vyhlášení výjimečného stavu ohlásil po mimořádném zasedání kabinetu náměstek ministra vnitra. Bezpečnostním složkám výjimečný stav umožňuje vyhlašovat zákaz vycházení, zadržovat podezřelé bez formálního obvinění, cenzurovat média, zakázat politická shromáždění více než pěti osob nebo vyhlašovat zvláštní bezpečnostní zóny ve městě.

Vicepremiér Surapong Tovičakčaikul řekl: „Vláda se rozhodla vyhlásit výjimečný stav, aby reagovala na situaci a posílila zákon.”

Foto: Paul Barker, Reuters

Místo páteční exploze v Bangkoku

Ministr práce dodal, že vláda nemá v úmyslu protestující v Bangkoku rozehnat.

Demonstranti a opozice v Thajsku žádají odstoupení premiérky Jinglak Šinavatrové ještě před předčasnými volbami, které jsou plánovány na 2. února.

V posledních dnech ale sílí násilí. Granátový útok na tábor demonstrantů si v centru města vyžádal v neděli 28 zraněných.

Podobný incident se v Bangkoku odehrál už v pátek, kdy exploze výbušniny při protivládní demonstraci zranila 37 lidí. Jeden postižený, kterého zasáhly střepiny, v noci na sobotu zraněním podlehl a 11 zůstává v nemocničním ošetření.

České cestovky program nemění

Podle vyjádření Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) panuje v turistických přímořských letoviscích v současné době naprostý klid.

"Cestovní kanceláře jsou připraveny v případě nutnosti programy okruhů po Bangkoku operativně měnit," řekla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Chartery z ČR se podle ní zatím neomezují, většina turistů se po příletu do Bangkoku přesouvá na jih do destinací, jako jsou ostrovy Phi Phi, Koh Samui, Pchúket a Krabi.

CK Fischer má v Thajsku několik desítek klientů. Všichni jsou na ostrovech, kterých se vyhlášení výjimečného stavu netýká. Část klientů, kteří do Thajska poletí, má v programu i pobyt v Bangkoku. "Nyní jednáme s partnery, zda by bylo možné program několika klientů v Bangkoku zrušit a přesunout je na ostrovy dříve," uvedl mluvčí CK Jan Osúch.

"Preventivní vyhlášení výjimečného stavu by se nijak nemělo dotknout zatím velmi slibné turistické sezóny. Podle informací od našich partnerských cestovních kanceláří je v letoviscích absolutní klid a klienti si užívají spokojené dovolené," dodala ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám