Hlavní obsah

Thajská policie v nákupním centru zabila vojáka, který postřílel 26 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajská policie v neděli po asi 16hodinové operaci v obchodním centru ve městě Nakchon Rátčchasímá (Korat) zabila vojáka, který v sobotu zastřelil 26 lidí a dalších 57 osob zranil. Informoval o tom thajský premiér Prajutch Čan-Oča. Podle něj byl motivem vojákova činu spor o majetek, před střelbou v nákupním centru voják zabil ve své posádce důstojníka a jednu ženu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thajská policie v nákupním centru zabila vojáka, který postřílel 26 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Je to bezprecedentní čin v Thajsku,” řekl thajský premiér na tiskové konferenci v nemocnici ve městě Korat, kde navštívil zraněné. Novinářům též sdělil, že motivem činu byl osobní spor, který se týkal prodeje nemovitosti. Některé agentury hovoří o pozemku, podle AFP šlo o prodej domu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajská policie evakuuje lidi z obchodního domu, ve kterém střelec držel rukojmí

„Děkuji policii a armádě, že ukončila tuto situaci. Střelec byl zabit!” napsal před tiskovou konferencí na Facebooku ministr zdravotnictví Anutin Čarnvirakul. Do nemocnic už v reakci na výzvu místních úřadů přijely davy lidí darovat krev.

Na základně zabil tchyni

Dvaatřicetiletý voják začal zabíjet v sobotu odpoledne místního času na své domovské vojenské základně. Tam zabil důstojníka a starší ženu, která byla podle serveru BBC důstojníkovou tchyni. Poté s ukradeným autem a zbraněmi odjel do města, kde střílel v buddhistickém chrámu a nakonec v obchodním centru Terminal 21.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajské bezpečnostní složky u obchodního centra Terminal 21

Během odpoledne útočník dával fotky a komentáře na Facebook, který ale posléze jeho účet zablokoval. Na sociálních sítích a v místních médiích se v sobotu také objevila videa z nákupního centra a jeho okolí od různých autorů, na nichž lidé v panice utíkají a na nichž je slyšet střelba.

Voják v Thajsku zastřelil nejméně 20 lidí. V obchodním centru drží rukojmí

Svět

Vojáci a policisté později z nákupního střediska evakuovali stovky lidí a kolem půlnoci místního času policie oznámila, že zajistila celou budovu. I poté ale byla slyšet z obchodního domu střelba a policie po útočníkovi dál pátrala. Na místo přivezla i útočníkovu matku ve snaze přesvědčit ho, aby se vzdal. Podle místních médií při nastupování do policejního auta plakala a zoufale se ptala: „Proč to udělal?”.

Stěžoval si na korupci

K motivu vojákova činu v noci na dnešek televize Channel News Asia (CNA) mimo jiné uvedla, že útočník si na sociálních sítích mimo jiné stěžoval na podvody a korupci. „Bohatnou z podvodů a korupce a využívají ostatní. Copak si myslí, že si peníze vezmou s sebou do pekla?” napsal podle CNA.

Foto: Wason Wanichakorn, ČTK/AP

Thajské ozbrojené policejní komando na místě útoku v obchodním centru Terminal 21 Korat ve městě Nakchon Rátčchasímá

Jedna z žen, které se podařilo z obchodního centra dostat, serveru BBC popsala, jak se s ostatními lidmi nejprve ukryla na toaletách ve čtvrtém patře. Poté utekla do druhého patra, kde se tři hodiny schovávala pod stolem v restauraci, než dorazila policie, která ji dostala ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám