Hlavní obsah

Teroristé prý chystali útoky při návštěvě Clintonové v Keni

Právo, DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Islámští teroristé chystali pumové útoky při srpnové návštěvě šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové v Keni. Uvedl to keňský nedělník The Sunday Nation s tím, že výbušnina měla být odpálená v hotelu v metropoli Nairobi, kde Clintnová bydlela. další dvě bomby chtěli útočníci odpálit při dopravní špičce na zastávce autobusu a ve vedlejším hotelu.

Článek

V pozadí útoků byla podle vyšetřovatelů údajně somálská islamistická skupina al-Šabáb, kterou USA zařadily k teroristickým organizacím napojeným na al-Kajda.

„Al- Kajda chtěla udeřit přímo v srdci Nairobi,“ řekl nejmenovaný pracovník keňské tajné služby.

Keňští bezpečnostní experti přišli teroristům na stopu v Somálsku ještě ve fázi plánování a přípravy. Zatkli pět podezřelých, mezi nimi jednu ženu se zfalšovanými keňskými dokumenty a muže s dánským pasem.

Clintonová se při návštěvě Keni setkala se somálským prezidentem Šarífem Šajchem Ahmadem a přislíbila mu výraznější pomoc v boji proti extrémistům. Al-Šabáb obviňuje prezidenta ze zrady země a podlézání Západu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám