Hlavní obsah

Terčem atentátů v Ugandě byli fanoušci fotbalu, 74 mrtvých

– Kampala • Aktualizováno
Novinky,

Při pumových útocích, které v neděli večer otřásly dvěma restauracemi v ugandském hlavním městě Kampale, přišlo o život 74 lidí, píše BBC. Mezi mrtvými je i Američan a další cizinci. Terčem útoků byli fanoušci fotbalu sledující zápas o titul. Dalších 70 lidí bylo zraněno, dodala CNN. Policie ze spáchání útoků podezírá somálskou radikální milici Al-Šabáb. V jednom případě útočil sebevrah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Terčem atentátů v Ugandě byli fanoušci fotbalu, mrtvých je 64 Video: Reuters

 
Článek

"Tyto pumy rozhodně mířily na davy fanoušků šampionátu," uvedl pro BBC generální inspektor policie v Kampale Kali Kayihura. Jedna nálož explodovala v ragbyovém klubu, druhá v etiopské restauraci, kde fandové sledovali zápas. Většina obětí připadá právě na ragbyový klub, kde zahynulo přes 50 osob.

Bomby explodovaly o desáté večer v rozmezí ani ne půl hodiny, uvedla mluvčí policie Judith Nabakoobaová s tím, že zraněných je sedm desítek. Mají  zlomeniny, zranění svalů, ale trpí také dočasnou slepotou a problémy se sluchem.

Foto: Ronald Kabuubi, Reuters

Sanitka odváží zraněné po explozi v ugandském hlavním městě Kampale.

Mezi oběťmi je podle sdělení velvyslanectví Spojených států v Kampale jeden Američan. Dalšich šest Američanů z církevní skupiny z Pennsylvánie bylo zraněno.  Mrtvých a zraněných cizinců může být více, zatím bylo uvedeno, že zahynuli i Indové, Habešané a Konžané. Obě nálože byly umístěny v místech, kde se shromáždily početné skupiny lidí kvůli sledování finálového zápasu na mistrovství světa v kopané v Jižní Africe.

Právě cizinci nebo emigranti byli možná terčem obou útoků, za nimiž podle policie může stát somálská milice Šabáb, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Šabáb již loni vyhrožoval útoky v v Kampale. "Máme informaci, že lidé, kteří útočili v restauraci Etiopská vesnice, zřejmě cílili na bývalé občany," dodal inspektor.

Kdo stojí za útoky, zatím nebylo zveřejněno, ale Nabakoobaová uvedla, že jde "bezesporu o teroristický čin".

Na jednom z míst exploze našla policie utrženou hlavu Somálce, který mohl být podle policie sebevražedným atentátníkem.

Foto: Benedicte Desrus, Reuters

Američan zraněný při útoku v Kampale

První útok Šabábu mimo Somálsko

Velitel Šabábu v Mogadišu sdělil, že je z útoků v Ugandě šťastný. Šejk Jusuf Šejk Issa však odmítl přiznat či popřít, zda se milice na útoku podílela. Řekl pouze: "Uganda je jedním z našich nepřátel. Cokoli, co je přivede k pláči, nás rozveselí. Může za tím být zloba Alláha na ty, kdo jsou proti nám."

Pokud se potvrdí zodpovědnost Šabábu, půjde o první útok, který by milice provedla mimo území Somálska.

Uganda má v Somálsku vojenské jednotky v rámci mírových sil Africké unie. V Modagišu je umístěno na 5000 vojáků z Ugandy a Burundi.

Somálská milice Šabáb, jejímž členům podle mezinárodních zdrojů poskytli výcvik povstalečtí veteráni z konfliktů v Afghánistánu, Pákistánu a Iráku, patří k nejnebezpečnějším v Somálsku. Skupina považuje za svého nepřítele Etiopii i Ugandu, hrozila ale útoky i v Burundi, zmiňuje ČTK.

Kromě Šabábu však s hrozbou přišla i povstalecká Armáda božího odporu (LRA) či rovněž povstalecké Sjednocené demokratické síly (ADF). Obě uskupení jsou činná v Ugandě a jejich cílem je svrhnout vládu prezidenta Yoweriho Museveniho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám