Hlavní obsah

Tchaj-wan vyslal stíhačky proti čínským jaderným bombardérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Na Tchaj-wanu v neděli odstartovaly stíhačky protivzdušné obrany, protože se k němu blížilo 27 čínských letadel, včetně pěti jaderných bombardérů H-6. Aktivovány byly i střely země-vzduch. K incidentu došlo v době, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching setkal s nejvyššími veliteli Lidové osvobozenecké armády a vyzval k modernizaci armády, aby byla schopna vyhrávat války.

Foto: Johnson Lai, ČTK/AP

Tchajwanské stíhačky F-16V

Článek

K ostrovu se blížilo pět strategických bombardérů H-6 schopných nosit jaderné bomby. Doprovázeny byly osmi stíhačkami J-16 a čtyřmi stíhačkami J-11, což jsou deriváty ruských Suchojů Su-27.

USA testují novou střelu vzduch-vzduch, aby dohnaly čínský náskok

Amerika

Ve skupině dále letělo šest stíhacích bombardérů J-10, tankovaní letoun pro doplňování paliva Y-20 a tři stroje pro radioelektronický boj a monitorování dění ve vzduchu Y-9 a KJ-500.

Bombardéry, šest strojů J-10 a dva stroje REB KJ-500 se blížily k Tchaj-wanu od jihovýchodu, když proletěly nad kanálem Baši, který odděluje ostrov od Filipín. Tyto stroje doprovázel letoun pro doplňování paliva ve vzduchu.

Zbylé stíhačky se vrátily dříve, než se dostaly nad Baši. Všechny stroje ale vzlétly do zóny identifikace ADIZ, ve které Tchaj-wan požaduje, aby se v ní letadla identifikovala. To čínské letouny neudělaly.

Čína se k incidentu nevyjádřila, v minulosti je ale označovala za lety na ochranu své suverenity nad Tchaj-wanem, který nikdy nevyhlásil samostatnost.

Čínský prezident požaduje modernizaci armády pro války

K incidentu došlo v době, kdy končilo třídenní setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s nejvyššími čínskými veliteli. Prezident podle agentury Nová Čína zdůraznil potřebu modernizovat armádu, aby byla schopna vyhrávat války.

Vztahy s Čínou jsou nejhorší za 40 let, řekl tchajwanský ministr. Varuje před invazí

Svět

„Je nutné vynaložit velké úsilí, aby se posílila vědeckotechnologická úroveň a zlepšila se aktuální schopnost vyhrát moderní války,” uvedl Si.

„Je nutné posílit praktické zkušenosti a povzbudit a vést důstojníky a vojáky, aby pocítili vítr a déšť, viděli svět, posílili své svaly a kosti a rozvinuli svůj talent v ostrých vojenských cvičeních,“ dodal čínský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám