Hlavní obsah

Tchaj-wan představil „humánnější” metodu popravování

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchaj-wan zavádí nové praktiky popravování lidí. Odsouzení se budou moci nově před smrtí pomodlit, zanechat vzkaz a bude jim zakryta hlava, aby nemuseli před exekucí pohlédnout do tváře svého kata. Píše o tom list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tchajwanská média o změnách píší jako o humánnějším způsobu popravy, kritici ale namítají, že nic takového jako humánní poprava neexistuje.

„Trest smrti je sám o sobě brutální a nehumánní metodou trestání. Je absurdní diskutovat o tom, jak ho vykonávat humánním způsobem,“ prohlásil šéf tchajwanské pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) Chiu E-ling.

Počet vykonaných poprav ve světě poklesl, tvrdí Amnesty International

Svět

V současné době je trest smrti na Tchaj-wanu prováděn zastřelením. K exekuci dojde poté, co jsou vyčerpány všechny přípustné možnosti odvolání. Odsouzený si lehne na zem a popravčí ho usmrtí střelou do srdce skrz záda. Popravovaní dostávají před vykonáním nejvyššího trestu silná sedativa.

Od prolomení moratoria na trest smrti v roce 2010 na Tchaj-wanu popravili 35 lidí. Naposledy byl takto zbaven života 53letý muž, jenž byl usvědčen z vraždy svých rodičů. V celách smrti čeká v současnosti na popravu 39 vězňů.

Podle informací organizace AI bylo v roce 2019 v 56 zemích světa popraveno 2307 lidí. O rok dříve to bylo 2531 lidí. V celách smrti bylo na konci loňského roku 26 604 odsouzených. Některé země, například Čína, ale statistiky neuvádějí. Skutečná čísla tak budou patrně vyšší.

Právě v Číně se podle AI odehraje nejvíce poprav na světě, následují Írán, Saúdská Arábie, Irák a Egypt. Ze západních jsou nejvýš Spojené státy, kde bylo popraveno 22 lidí.

Číňana po letech zprostili obvinění. Byl však už popraven

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám