Hlavní obsah

Tálibán zostřuje boj s Islámským státem, těla nepřátel věší podél cest

Kábul

Tálibán se snaží vypořádat s Islámským státem Chorásán (IS-K), který po svržení vlády v půlce srpna využil situace a rozšířil své aktivity, jež se projevily vlnou teroristických útoků. Do provincie Nangarhár, která je baštou IS-K, poslal za poslední dobu přes 1 000 svých bojovníků. Podle listu The Washington Post s tím, že se tak zesílila skrytá válka, kterou s ním vede.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán uspořádal vojenskou přehlídku, ukázal na ní vozidla USA a NATO.

Článek

Posily Tálibán vyslal do Nangarháru, aby se urychlilo tempo operací, uvedli představitelé bezpečnostních sil Tálibánu. Roste počet nočních razií tálibů proti členům IS-K. Obyvatelé správního střediska provincie Džalálábádu uvedli, že stovky zatčených zmizely nebo byly zabity.

„Boj je obtížný, a ano, někdy je brutální, ale musíme vymazat Daeš nejen v Afghánistánu, leč na celém světě,“ řekl listu bojovník Tálibánu Kari Núrulláh Fateh, který spadá pod zpravodajskou jednotku v Džalálábádu. Pro označení Islámského státu přitom použil dehonestujícího označení Daeš, kterýžto akronym se však v Afghánistánu pro IS-K běžně používá. „Když se nám někdo nevzdá, zabijeme ho,“ dodal.

Tálibán vede tajnou válku proti Islámskému státu

Blízký a Střední východ

Jeho jednotka podniká razie proti lidem v Džalálábádu podezřelým z příslušnosti k IS-K po většinu nocí od západu slunce do ranních modliteb. Dříve se takovéto akce podnikaly jen jednou dvakrát týdně. Fateh odhaduje, že nyní je každý týden zatčeno sedm až deset podezřelých a zabito šest dalších.

Těla visí podél cest

Když začal Islámský stát v provincii útočit, místní vůdci Tálibánu zabili několik jeho spolupracovníků a jejich těla rozvěsili kolem hlavních silnic a frekventovaných křižovatek. „To byla velmi efektivní odpověď,“ vysvětlil Fateh. Byla to lekce pro lidi, aby věděli, co se stane, když se přidáte k Daeš. Chceme jim ukázat důsledky. Sám jsem pověsil dvě těla,“ dodal s tím, že bylo rozvěšeno asi čtyřicet těl. Použitou metodu zastrašování potvrdili i další dva elitní bojovníci Tálibánu.

Hlad v Afghánistánu: Ohroženy jsou miliony dětí. Pomoc vázne a posiluje Islámský stát

Svět

Podle místních obyvatel však tento postup jen eskaloval násilí. „Bojovníci Tálibánu neznají provincii a nemají možnost, jak prověřovat informace o cílech, takže jdou po každém podezřelém, zabijí ho a řeknou že byl z Daeš,“ uvedl jeden z obyvatel. Islámský stát vyzval obyvatele provincie, aby povstali a bránili se. Není jasné, kolik lidí se přidalo v provincii k IS-K, ale od chvíle, kdy Tálibán v půlce srpna svrhl vládu, stal se mnohem aktivnějším a nyní už podle zprávy OSN působí ve většina afghánských provincií.

IS posílil, když se dostali jeho bojovníci z vězení

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhíd sice hrozby ze strany IS-K snižoval s tím, že nemá podporu mezi lidem, ale mluvčí ředitelství zpravodajských služeb Tálibánu Chalil Hamraz řekl: „Během vítězství Islámského emirátu se mnoha vězňům z Daeš bohužel podařilo utéci.“

Výbuch v mešitě v afghánském Kundúzu, počet mrtvých dosáhl 50

Svět

Vlna atentátů Islámského státu v Afghánistánu, které se zaměřily především na šíitské svatyně, ale také na nové bezpečnostní síly, je první velkou bezpečnostní výzvou pro nové vládce země. Odhaduje se, že Islámský stát má v zemi 2 000 až 3 500 bojovníků, Tálibán jich má asi 70 000. Potlačit Islámský stát v Nangarháru se však nedařilo ani afghánským bezpečnostním silám svržená vlády, byť měli podporu Američanů. Důvodem je terén i význam oblasti, přes kterou vedou pašerácké stezky a umožňují přesuny zbraní i bojovníků mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám